Понеделник, 04 Октомври 2010 16:23

Десетте най-задавани въпроси за електрическите коли

От
Електрическите коли

Темата за електрическите коли със сигурност участва трайно във всеки разговор за зелени превозни средства. Но с тях са свързани множество въпроси: дали вредят по-малко на околната среда от традиционните бензинови МПС или от тези, използващи водород; защо са толкова скъпи и т.н. Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси /и на осем други/ веднага.

1. Защо електрическите автомобили изчезнаха от пазара за почти цял век?

Знаете ли, че електрическите коли предхождат бензиновите? Томас Девънпорт направил първата си кола с електрически двигател някъде около 1830 година. Защо тогава бензиновите чудовища превземат света? Има две основни причини: пробегът и производствените разходи. Бензиновите превозни средства могат да изминават по-големи разстояния в сравнение с електрическите. А благодарение на Хенри Форд и масовото производство на модел Т, бензиновите коли станаха евтини за производство. Тази комбинация от причини заличи електрическите коли за почти 100 години.

2. Дали наистина електрическите коли вредят по-малко на околната среда от бензиновите, хибридите или тези, използващи водород?

Това е сложен въпрос, но като цяло отговорът е да. Електрическите превозни средства трябва да се презареждат и трябва да получат електричеството отнякъде. Ако то се получава от ТЕЦ, електромобилът все още е част от цикъла на замърсяване, въпреки че сам не изпуска парникови газове в атмосферата. Дори и в този случай, по-лесно е да се контролират емисиите от 1 източник /ТЕЦ-а/, отколкото от множество коли по пътищата. Освен това електрическата кола може да получи ток от възобновяеми източници, като водна енергия или слънчеви панели.

3. Има ли необходимата инфраструктура за зареждане на електрически коли?

Повечето хора карат по-малко от 80 километра на ден – разстояние, което се покрива от средния пробег на голяма част от днешните електромобили. Може да презаредите своята кола, когато се приберете вкъщи. Освен това има станции за презареждане на някои паркинги, където може да подсилите акумулатора си, ако е необходимо. Но все още сме доста далеч от каквато и да е национална мрежа.

4. Какъв пробег има електрическата кола с едно зареждане?

Зависи от модела, но не е рядко срещан пробег между 80.5 км и 128.7 км с едно зареждане. Ако искате нещо по-специално, можете да инвестирате в спортна кола на Tesla – моделът S може да измине до 482,5 км!

5. Каква е продължителността на живота на акумулатора на електрическата кола?

Зависи от типа акумулатор, който вашата кола използва. Оловните акумулатори с киселина, от типа на тези, използвани в бензиновите автомобили, може да не издържат и година. Други видове акумулатори – като литиево-желязно-фосфатните – могат да се използват 10 и повече години.

6. Електрическите коли по-безопасни ли са от останалите?

Електрическите коли трябва да отговарят на същите законови изисквания и стандарти за безопасност като останалите автомобили. А и не носите със себе десетки литри гориво, което може да се взриви, нали?

7. Защо са толкова скъпи електрическите автомобили?

Отчасти – защото акумулаторите са скъпи. Смяната на батерията може да струва няколко хиляди долара. Но също и защото цената е каквато я определи пазарът. Тя се влияе не толкова от разходите, колкото от търсенето.

8. Сигурни ли са електрическите коли?

В случай че са направени качествено, те са също толкова сигурни, колкото и задвижваните с горива. Всъщност, електрическият двигател има по-малко подвижни части и следователно, по-малко критични точки от двигателя с вътрешно горене.

9. От каква поддръжка се нуждаят електрическите коли?

Редовното презареждане е важно, както и смяната на акумулатора, когато е напълно амортизиран. Останалата поддръжка е като при колите с ДВГ.

10. В дългосрочен план, има ли финансов смисъл да се придобие електрически автомобил вместо бензинов/дизелов?

В настоящия момент е сложно да се отговори. Засега електрическите коли са по-скъпи. И ще трябва да им подменяте батерията, което може да ви струва хиляди. От друга страна, електроенергията е по-евтина от горивата и спрямо разхода на километър, ще спестите много от горивото. А в някои страни се предвиждат сериозни данъчни намаления или отстъпки за шофьорите, които придобиват електромобили. Поощрения има и под формата на безплатно паркиране.
Източник: Team Planet Green / HowStuffWorks.com
Прочетено 3118 пъти Последна корекция Неделя, 29 Декември 2013 00:00
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.