Вторник, 29 Ноември 2011 21:50

Какво научих от доклада по корпоративна отговорност на GLOBUL

От
Електрическият Peogeot iOn на GLOBUL на откриването на първата зарядна станция за електромобили през софийска община

Упс, забравих да замъгля една дума в заглавието или да я заместя с 'един от мобилните оператори'. Ами сега? Не са ми платили, няма лапаница, иначе казано, а пък аз взех, че ги изрекламирах едно хубаво. Каква безотговорност само...

Какво общо има това с електромобилите? Ами привидно нищо, но всъщност достатъчно. Имах възможността да присъствам на представянето на този първи за България доклад (от заглавието) по корпоративна отговорност в края на миналия месец, а началните думи в този блог са просто един ракурс на медийната ни реалност...

Не ми е работа да хваля GLOBUL - там се справят достатъчно добре и без моите хвалби. Мога обаче да им благодаря сърдечно за поканата, благодарение на която бях част от скромното представяне на доклада. Днес бях част и от един друг форум - организиран от Дневник в партньорство с GLOBUL - Green Innovation Forum 2011, за който ще ви разкажа в друг блог. Още една благодарност, обаче. За Renault България, които поканиха нашия екип на събитието и на мен се падна честта да нося фланелка на eCars.bg в познатата зала в Шератон. И за това ще стане дума където му е мястото.

Но да се върна на доклада по корпоративна отговорност на GLOBUL. Всъщност, ако нямате копие сами може да се запознаете с този вдъхновяващ документ, изработен заедно с denkstatt, на интернет страницата на мобилния оператор. За мен това беше второ представяне, след като вече съм се запознал с доклада и имам добра представа за неговото съдържание. Ясен Гуев, обаче, реши да направи нещо различно, по думите му. Ясен е директор корпоративна политика на GLOBUL и е логичният 'докладчик' в случая.

Самият доклад няма да коментирам. Наистина, при положение че сами ще го прочетете, какво да се упражнявам в ролята на критик или анализатор. Но впечатляващо за мен беше решението на Ясен да представи доклада с призив. И с примери за разни интересни неща, направени от руски режисьор. Призив и към останалите компании да подходят така. Да демонстрират прозрачност. Да покажат какво и как правят. Какво изразходват. Какви мерки за модернизиране предприемат...

Това, което научих не е как да направя и аз (някой ден, ако стигна до това) корпоративен доклад. Това мога да науча само, когато се заема с тази задача, за която определено си давам сметка, че е доста трудоемка и многостранно ангажираща. Но разбрах, че най-после има компания в България, която демонстрира естествено желание за добруване. За откритост. Всъщност, това, че други не са направили такива доклади, не означава, че не са добри хора с желание за ефективно развитие или невероятно отношение към клиентите си. Но трудът за изготвянето на такъв доклад е един рентген на цялата компания, който в процес показва всички неща, които инак не се виждат с просто око. Сигурен съм, че в GLOBUL са видели доста неща, които досега може да са им убягвали. Няма как да не е така. Един такъв мащабен документ обхваща цялата дейност, показва структурата, нейната ефективност или неефективност и няма как да не е осветляващ.

Научих още, че докладът бързо е припознат и е породил инициативност и у други. Ако беше наш, това щеше да е голяма част от удовлетворението, че сме го направили. Защото при толкова много скрито покрито, имаме голяма нужда от такива 'корпоративни обяснения' у нас.

Докладът е толкова голям за обикновен потребител като мен, че лесно мога да се изгубя в него. И да си запея моята песен - намаляването на емисиите и покупката на електро кола за мен са съществени. Няма какво да пренебрегвам многото други неща и направления в доклада. Но ние тук сме си на електромобилна тема и след като ви казах какво съм научил, естествено залитнах в нашата си посока. А съм сигурен, че с времето ще осъзная, че съм научил доста повече неща от този доклад. Като го прочета пак. И като се срещам пак с хората от GLOBUL, които познавам. А един от тях е човекът, който управлява електрическия Peugeot iOn, дето ние имахме възможността да поснимаме хубаво и да си направим едно видео още когато колата беше в едно от представителствата на Peugeot. Което ми напомня как тогава Ясен охотно се съгласи да идем да снимаме и да разгледаме колата. И дори предложи по-късно да ни кажат какви са им впечатленията от нея. Те пък взеха, че направиха цяла презентация по въпроса по време на втората електромобилна конференция в София. И отново бяха първи - този път с подробен доклад за употребата на масов съвременен електромобил. Признавам си, че им завиждам. Искам и ние да си имаме електромобил. Но 'завистта' ми всъщност не е нищо повече от потиснато нетърпение по очакване на момента, в който и ние ще се возим насред тишина...

Та, Боби. Човекът, който кара електро колата на GLOBUL. Любезно се отзова на вчерашното откриване на първата зарядна станция за електромобили в София - пред кметството. Показа пред камерите как се зарежда колата, отговори на не един и два въпроса.

Не гледах новините вечерта. Защото не исках да видя замъглената по всевъзможен начин електрическа кола на GLOBUL. За да на ми се замъглят и впечатленията и доклада по корпоративна отговорнос. Че да взема да забравя какво съм научил от него. Така съм си добре. А на GLOBUL и електро колата им е отворена за всички Wink.

Мартин Хаджистойков - eCars.bg

Прочетено 2004 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:15
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.