Сряда, 23 Ноември 2011 14:33

CO2 реалност – и най-песимистичните прогнози вече са надминати

От
Трафик, парникови газове и замърсяване...

Всъщност, това е една от основните причини за създаването на eCars.bg - крещящият скок на CO2 емисиите в световен мащаб. Улисани в забързаното си ежедневие всички ние натискаме педала на газта в опит да хванем всеки светофар, да минем 'кола напред' и да стигнем по-бързо там, за където сме тръгнали. Всичко това е днес и сега, във всеки един момент, но както нещата, случили се преди време, оказват влияние днес, така ние, с настоящите си действия, оформяме бъдещето на планетата, без въобще да си даваме сметка за това. Вероятно е доста трудно да се измерват или предсказват точно количествата емисии на парникови газове в атмосферата, но ако тестовете на Световната метеорологична организация ({tooltip}WMO{end-link}World Meteorological Organization{end-tooltip}) са верни, нещата определено се влошават много повече, отколкото човечеството реално смята...

WMO е "влиятелният глас по отношение на времето, климата и водата" на ООН и наскоро организацията установи, че през 2010 г. парниковите газове в атмосферата са били повече отколкото когато и да било от пред-индустриалната ера насам, както и че въздухът се насища с такива газове с по-бързи темпове от всякога. По време на 10-те хиляди години преди старта на индустриалната ера, количествата въглероден двуокис в атмосферата са изчислявани на около 280 части на милион (чнм). Днес показателят е вече 389. Какъв точно е темпът на увеличение в нашето съвремие? През 80-те години на миналия век покачването е било с 1.5 части на милион. През 90-те вече е 2.0 чнм, а за първото десетилетие на новото хилядолетие - 2.3 чнм. По този повод генералният секретар на WMO Мишел Жаро казва следното в изявление:

Влиянието на парниковите газове върху атмосферата вследствие на човешката дейност отново достига рекордни нива. Дори да успеем да спрем емисиите на парникови газове днес – а това е много малко вероятно – те ще останат в атмосферата с десетилетия и ще продължават да влияят на деликатния баланс на нашата жива планета и нейния климат.

Колите и транспортът определено не са единствената причина за увеличаването на количествата CO2, но играят основна роля в това направление. Електрическите превозни средства сами по себе си не генерират CO2 емисии от своето движение и са изключително важна алтернатива за намаляване на емисиите на парникови газове. За да бъдат максимално чисти обаче те трябва да се произвеждат с нови модерни технологии, които генерират минимални CO2 количества и, рабира се, да се зареждат с електроенергия от възобновяеми източници.

Тези неща не изглеждат никак лесни за постигане, но човечеството е доказало, че може да се мобилизира до невероятна степен, когато осъзнава истински необходимостта от това. Е, колко време е нужно на автопроизводителите да започнат да правят сега това, което Nissan прави от вече година - да продава хиляди от своята първа изцяло електрическа кола LEAF? Далеч сме от мисълта, че това е лесна и евтина задача и макар сигналите засега да са все още слаби - вярваме, че с пазарния дебют на доста повече електрически модели през 2012 г. процесът ще се ускори значително.

Нашата роля? С eCars.bg ежедневно ви предлагаме порция електромобилни новини, които да ви държат в течение на развитието на електрическата мобилност. А с новата Национална информационна платформа ЕЛЕКТРОМОБИЛИ, която продължаваме усилено да изграждане ще предложим и максимално количество директна потребителска информация, ориентирана най-вече към нашия пазар и реалност, без да спестяваме нищо от световното развитие и тенденции.

На 28-ми ноември пък германското и британското посолства заедно с българско училище по политика "Димитър Паница" към Нов български университет организират Конференция за нисковъглеродни инвестиции. Ние ще бъдем на форума, за да научим какви са инициативите в това направление в България и ще ви информираме своевременно.

eCars.bg

Прочетено 2006 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:24
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.