Неделя, 17 Април 2011 14:30

Глобул с един от първите електромобили в България

От
Ясен Гуев

Преди дни бяха оповестени първите продажби на електромобили у нас. И трите коли са от модела iOn на Peugeot, а ние потърсихме за коментар г-н Ясен Гуев, представител на един от новите собственици - Глобул.

Един от първите три електромобила в България е собственост на мобилния оператор Globul. Съвсем скоро електрическото Peugeot iOn стана част от автопарка на компанията, но решението за това не е импулсивно или целящо PR, а е било внимателно обмислена инвестиция, одобрена след няколкомесечни проучвания. Тази и други подробности сподели за eCars.bg, г-н Ясен Гуев - директор "Корпоративна политика" на Globul.

"Започваме разговора с уточнението, че електромобилът ще бъде при нас до дни. Официално е вече наша собственост, дори вече направих кратко тестово каране, но тъй като искаме колата да е брандирана с нашите име и лого, ще мине още малко време преди да я видите по софийските улици. Ще бъде на разположение на колегите от отдел "Човешки ресурси и администрация", ще се кара от професионални водачи-засега само в столицата. По мое мнение, до месец - месец и половина, ние ще имаме съвсем обективна информация за поведението на колата, за издържливостта на батерията, за подходящите методи на зареждане и т.н. Към момента сме подготвили паркомясто с усилен контакт в подземния гараж на фирмата, но имаме готовност и за монтиране на зарядна станция.

Куплунг за зареждане на Peugeot iOn
Зареждането на Peugeot iOn става и от стандартната домакинска електрическа мрежа

Можем да кажем, че тази кола за нас ще е като тестов автомобил и по-точно чрез Peugeot iOn и ние ще добием информация от собствен опит, за цялостното поведение на електромобилите. За нас, като голяма компания с множество доставки, обслужване на обекти и спедиция из цялата страна, интерес биха представлявали и бусове или товарни коли от малък и среден клас, които биха спестили транспортни разходи и естествено, не произвеждат никакви вредни емисии. Това обаче зависи и от други фактори, освен от добрите продукти на автопроизводителите. Нямаме изградена мрежа от зарядни станции, няма и яснота относно ценообразуването на електроколите, тъй като високата за момента цена - при това на малък електромобил - е сериозна спънка за потенциалния купувач.

Всичко това вероятно ще се промени с популяризирането на отрасъла, още повече, че при наличието на все по-голям брой електрически возила, интерес биха имали и електроразпределителните дружества и доставчици. Особено при нощната енергия, при която кривата на производството спада много по-бавно от тази на потреблението. Огромното количество енергия, което отива на халос след като няма консумация - след 23.00ч например - може да бъде продавано (дори на преференциална цена) на собствениците на електроколи, които зареждат нощем. Особено ако консуматорите са по-големи - бусове, рейсове, повече на брой леки коли... Така всички ще имат изгода."

Разбрахме се за среща с г-н Гуев по-късно, когато ще получим преки отзиви за електромобила, който се надяваме да участва и в различни инициативи. Мнение не от заинтересован автопроизводител или от недобросъвестен конкурент, а обективното впечатление на съвременен, образован и еко настроен "изпитател".

За да сме наясно, за да е от полза на всички ни!

Източник: eCars.bg

Прочетено 16506 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:31
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.