Иновативен проект за удължаване живота на батериите на споделени електромобили започна в Холандия

Електромобили

Холандската компания Amber, която предлага споделени електромобили, започна интересно проучване свързано с живота на батериите на своите коли.

Amber и изследователската организация TNO са се наели да изучават оптималното използване на електрическите автомобили, които са част от автопарк на компании предлагащи коли за споделено използване.

Чрез събиране на данни за батериите на всички електромобили от автопарка на Amber, партньорите искат да разберат дали мениджърите могат да организират споделянето на електромобили по такъв начин, че животът на батериите да се удължи максимално в дългосрочен план.

Те искат не само да удължат устойчивото използване на батерията, но и допълнително да намалят експлоатационните разходи на електрическите автомобили по този начин.

Първият тестов период на това проучване ще продължи до края на юни тази година, като през това време, посредством специални измервателни устройства свързани директно с батерията, ще се събира информация за използването на батериите на всичките 30 електромобила на Amber.

В момента Amber се фокусира върху фактори като наличност, използване на капацитета и ниво на зареждане.

Една от основните идеи на проекта е да се постигне оптимизация на работата на целия автопарк, като на всеки клиент се предоставя кола, която има достатъчно пробег за неговите нужди.

В предвид ще се взима и това на каква възраст е всяка батерия. Така на клиентите ще могат първо да се предлагат колите с по-нови и по-малко употребявани батерии.

Предполага се, че по този начин средно за целия автопарк батериите ще остаряват по-бавно, което потенциално може да е фактор в края на лизинговия договор.

Управителите на автопаркове имат предимството, че не винаги трябва да зареждат всички автомобили и сега се впускат в търсене на вариант, в който да заредят и предложат точните електромобили за нуждите на всеки клиент в точното време.

Това е една чудесна идея, която потенциално може да оптимизира значително работата на тези компании в бъдеще. Подобно начинание изисква доста добра логистика и налична зарядна инфраструктура и определено очакваме с нетърпение първите резултати през юни от този проект.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари