ZOE с нов рекорд продажби през юни; Model 3 продължава да доминира EV пазара

Електромобили

След сериозния спад на пазара през март и април продажбите на леки автомобили започват отново да се покачват.

Въпреки че продажбите за май тази година са с 23% по-слаби спрямо същия месец на миналата година, дялът на електрическите превозни средства като цяло се е повишил с един пункт заради общия спад на пазара от над 30%.

Доста автомобилни производители пуснаха плъгин хибриди на пазара тази година и това може би е една от причините продажбите им да са спаднали само с 9% за сметка на електрическите, които са 28% надолу за първите пет месеца на 2020.

Цените очевидно играят основна роля за това, но все пак има няколко модела, които въпреки сравнително високата си цена продължават да се търсят.

Renault ZOE e един от тях. Французите отново излязоха начело по продажби при електрическите коли в Европа, след като майският резултат от продажбите на ZOE бе увеличен почти х4 през юни.

ZOE регистрира нов рекорд по продажби за един календарен месец с малко над 11,000 на територията на Европа за юни.

С този резултат ZOE успя да надмине Tesla Model 3 и да се изкачи до върха по продажби на старият континент.

Дори с цена от 24,000 евро (С батерия на лизинг) ZOE струва с близо 10,000 евро повече от най-продаваният модел във Франция, който е Renault Clio.

Очевидно до изравняването на цените им ще мине още не малко време, но когато това се случи ZOE като нищо можеда стане най-продаваната кола в Европа.

Интересен факт за резултатите на ZOE в родна Франция, е че за първата половина на тази година са продадени 17,650 бройки, което почти се равнява на 18,817 продаде в страната за цялата 2019.

Model 3 обаче остава лидер при електромобилите в световен мащаб с чудовищна преднина от продадени близо 107,000 бройки за първите пет месеца на годината.

Ето как изглежда топ 10 по модели според статистката на колегите от evsales.

Този резултат на Model 3, разбира се, е с помощ от Китай, където миналия месец бе пусната и нова по-евтина версия с безкобалотва батерия, която струва почти колкото Renazult ZOЕ.

През май в Китай бяха продадени 11,468 бройки Model 3, а общо от началото на годината 32,527, което се равнява на около 25% от общите продажби на всички модели в глобален мащаб за този период.

Тези цифри не са особено впечатляващи за Китай, но с включването на новата версия с LFP батерия от юни нататък бройките потенциално трябва да се увеличат.

BMW и VW все още разчитат на e-Golf и 530е/Le в BEV/PHEV сегмента и въпреки че вече са доста стари, тези модели продължават да се купуват и държат позиции в топ 5 по продажби.

Дори модели като Hyundai Kona все още не успяват да ги задминат въпреки че през май Huyndai успя да изпревари поне друга немска машина поне с малко.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари