Вторник, 21 Юни 2011 16:00

Американската армия вече се подготвя за края на петрола

От
Министерството на отбраната на САЩ, ще търси нови източници на енергия

Американското министерство на отбраната и краят на петрола

Нов доклад на Pike Research потвърждава една тенденция, която от известно време се коментира: американското министерство на отбраната е много ентусиазирано по отношение на чистата енергия. В интересен обрат Pike Research заявява, че "увеличения достъп до чиста и надеждна енергия се е  превърнал във водещ приоритет за американското министерство на отбраната." Като подчертава надеждността на чистата енергия, вместо да се концентрира върху възобновяемия аспект, Pike Research затвърждава извода, че САЩ не трябва да продължават да насърчават сондирането за нефт, поне не за целите на националната отбрана...

Длъжностни лица нагоре и надолу по веригата на командването в Министерство на отбраната дават индикации за необходимостта американските военни да извършат промяна от ползването на петрол към по-безопасни и по-лесно достъпни форми на енергия. Те не искат просто да прекратят вноса на нефт в полза на повече местни офшорни сондажи, катранени пясъчни извличания или експлоатация на петролни находища в защитени зони на дивата природа. Те имат предвид край с нефта, точка.

Промяната на климата, изкопаемите горива и националната отбрана

Министерство на отбраната признава, че промяната на климата е реална и че представлява проблем за националната отбрана. Освен въздействие върху военните операции, изменението на климата може да доведе до нови отговорности за военните при операции за хуманитарни помощи и да повлияе на базовите операции, особено в крайбрежните райони. Дори ако пренебрегнете промяната на климата, необходимостта да се намери по-добър енергиен източник е наложителна, според военни служители, които се опитват да обяснят на законодателите какви извънредните разходи и рискове съществуват за войските, участващи в транспортирането на изкопаеми горива.

Изкопаемите горива постепенно ще бъдат замествани с други източници на енергия
Изкопаемите горива постепенно ще бъдат замествани с други източници на енергия

В бъдеще - чиста енергия за цивилните

Pike Research отбелязва, че "енергията е кръвта на американските военни". Министерство на отбраната насочва пазара към чиста енергия, както настоява и администрацията на президента Обама, с чиято федерална подкрепа цивилното население се ориентира към чисти изследователски технологии, електрически превозни средства, вятърна енергия, и слънчевата енергия. Военната и цивилната общности са свързани посредством една огромна група от американски войници и други военни служители, които са мобилни, пребивават често извън родните си общности и виждат и започват да уважават предимствата на чиста и възобновяема енергия. Макар и бавно и трудно, привържениците на петрола намаляват.

[От: Matter Network]

Прочетено 1284 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 13:27
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.