Sony, Panasonic и Sanyo глобени от ЕК със €166 милиона за картел при батериите

Блог

В този блог: Антикартелна мярка на ЕК срещу големи производители на батерии.

Европейската Комисия удря Sony, Panasonic и Sanyo след като установи, че трите технологични компании са формирали картел в сферата на презареждаемите батерии...

В прес съобщение на комисията от 12 декември се казва, че трите компании са се договорили за постепенно повишаване на цените през 2004 до 2007 г., провокирано от увеличанията в цените на кобалта, суров материал използван за производство на литиево-йонни батерии.

Компаниите са обменяли търговска информация като прогнози за доставки и търсене, цени и намерения касаещи определени конрурентни наддавания организирани от специфични производители на продукти като телефони, лаптопи и инструменти.

Според Еврокомисаря по конкуренцията Маргарет Вестагер милиони европейци са засегнати от картела, защото използват лаптопи, мобилни телефони и други продукти работещи с литиево-йонни батерии.

Samsung SDI, която също е част от картела, не е глобена, защото е споделила за нечестните бизнес практики с комисията. Другите три компании са признали участието си в картела и са се съгласили на споразумение с Брюксел.

Повече от половината глоба ще бъде платена от Sanyo (€97 милиона). За Panasonic остават €38.9 милиона и за Sony €29 милиона. Сумата и за трите компании е намалена, защото са се съгласили да сътрудничат. Samsung избягва глоба от €57.7 милиона.

Картелът е сформиран през февруари 2004 г. и според комисията контактите между представители на компаниите са се осъществявали главно в Азия и само черезвичайно в Европа. Кооперацията е продължила до ноември 2007 г., но сега след разкритията Верстагер е използвала случая да отправи предупреждение и към други картелни играчи.

Картелът между Sony, Panasonic, Sanyo и Samsung е оказал влияние върху основните типове литиеви батерии, от по-малките модели (призматични и полимерни батерии) монтирани в смартфони и таблети, до по-големите цилиндрични за лаптопи и инструменти.

Това е 22-то споразумение след въвеждане на процедурата за картели през юни 2008 г.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари