Учените потвърждават – топла океанска вода топи най-големия глетчер в Източна Антарктида

Еко

В този блог: Ново изследване показва, че топли води топят най-големия глетчер в Източна Антрактида - Тотен.

Подводни потоци изтъняват ледника с 10 м на година. Ако всичкия този лед се разтопи, нивото на Световния океан ще се повиши с около 3 м...

В петък учени от САЩ и Австралия публикуваха серия от не правени досега изследвания на океана в близост до най-големия ледник на света – Тотен, намиращ се в Източна Антарктида. Резултатите потвърждават досегашните страхове – Тотен се топи откъм дъното.

Направени са измервания на температурата на водата, на места на дълбочина на километър, в непосредствена близост до плаващата част от глетчерът Тотен. Оказва се, че поток от 220 000 кубика топла вода тече към глетчера всяка секунда. Тази топла вода топи между 63 и 80 милиарда тона от глетчера и го изтънява с около 10 метра всяка година.

Това е от огромно значение тъй като изтичащата в океана вода от Тотен е повече отколкото всеки друг глетчер в Източна Антарктида. Ледената шапка на Тотен, която бавно се топи, е по-голяма по площ от щата Калифорния. Ако всичкият този лед се окаже във водата, нивото на Световния океан ще се покачи с около 3 метра.

Учените са направили измервания на 10 отделни локации около плаващата част на глетчера. На две от местата са открили, че океанът е много дълбок. Подводен каньон с дълбочина 600 м се разклонява на две, като единият е около 800 м, а другият над 1,000м дълбок. И двете разклонения са широки над 3 км. Именно през тези каньони текат огромни подводни потоци от топла вода към Тотен. Изследванията показват, че изчезналият лед отговаря точно на количеството топлина, прииждащо от океана.

Наричайки тези потоци топли не е най-правилното понятие тъй като температурата им всъщност е малко под тази на замръзване. Въпреки това при тези огромни дълбочини и налягане, температурата на замръзване се понижава, което прави тези води достатъчно топли да разтопят леда.

В момента нямаме линк, кампания или бутон, който да ти предложим, за да дадеш своя принос за справяне с този глобален проблем. Важно е все пак, че сме те информирали и можеш да вземеш решения, с които да окажеш влияние. На отделния човек е малко, но всички заедно на Земята сме предизвикали тези промени и трябва да имаме индивидуална и колективна сила да поправим стореното.

От: The Washington Post


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

ограниченото мислене на повечето хора ме изумява до безкрай!!
масово хората мислят, че няма значение какво правят (или не правят), защото са единици - безумие!??
разбира се, че има значение - всяка "дреболия", т.е. излишна покупка или изхвърлен боклук, неизгасена лампа допринасят за изразходване на излишна енергия, която не изчезва в нищото, а дава своето отражение, и това умножено по няколко милиарда(1000 000 000) - моля смятайте!

nedi alex
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума