Peugeot купува Opel за €1.3 милиарда, ще има ли Ampera-e?

Блог

В този блог: PSA Group придобива Opel от GM и става вторият по големина автопроизводител в Европа.

Сделката е за €1.3 милиарда, но PSA купува и финансовите операции на GM Europe за €900 милиона съвместно с BNP Paribas, което вдига общата стойност на транзакцията до €2.2 милиарда...

Заедно с Opel, френската компания взима също и английското поделение на марката, Vauxhall.

GM притежава Opel от 90 години насам, но след последните години на загуби и неспособността да излезе на нула през 2016 г., американците очевидно са решили да се разделят с губещото си европейско поделение. От 2009 г. насам загубите на Opel са над €8 милиарда. Стойността на сделката обаче е скандално ниска – за сравнение, други големи авто компании имат пазарна стойност над 20 или 30 милиарда Евро.

Има голяма вероятност след приключване на транзакцията да последват съкращения в Opel, но изпълнителният директор на PSA Карлос Таварес е уверен, че резултатите на Opel/Vauxhall ще се подобрят значително под управлението на водената от него компания.

Около тази сделка има да се оформят още много подробности, но сега изниква една голяма неизвестна – ще го бъде ли Opel Ampera-e? Като европейски вариант на Chevrolet Bolt, Ampera-e вече предизвиква голям интерес, с хиляди предварителни заявки от Норвегия. Но с разделянето на Opel от GM дали американците ще запазят Ampera-e като вариант предвид факта, че моделът трябва да се произвежда в САЩ, където се прави и Bolt?

Би било много жалко да се получи някакво негативно развитие, защото Ampera-e ще бъде първият по-достъпен електромобил с над 350 км реален пробег в Европа. Очакваме развитието на нещата, за да видим как ще се реши този потенциален казус.

От: Automotive News


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
  1. Ivan

Наистина ще е интересно да се види какво ще се случи. Аз съм работил в завода на Опел в Бохум и си спомням какви субсидии бяха пратени от немското правителство, за да не фалират...

  Прикачени
  гост
Все още няма пуснати коментари

Пусни коментар

Публикуванет на коментар като гост. Регистрирай се или се впиши в своя профил.
Прикачени (0 / 3)
Сподели своето местоположение
elektromobili-2020