Германското правителство одобри винетките, електромобилите освободени

Блог
В този блог: От 1 януари, 2016 г. по пътищата в Германия с винетки.

В сряда, 17 декември, 2014 г, германското правителство одобри план за противоречивите пътни такси по пътищата на страната. Най-скъпата годишна винетка ще струва до €130, в зависимост от възрастта на превозното средство, обемът на двигателя и емисиите. Това не важи за електромобилите, които са освободени от новата пътна такса...

Противоречивото в новото предложение за пътни такси е в това, че германците също ще плащат за каране по местни пътища и магистрали, но за разлика от чужденците таксите ще им се приспадат от годишния данък за колата.

В писмо до германския транспортен министър, Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц изказа мнението си, че приспадането на таксите за германци може да се възприеме като дискриминация за чужди граждани, което е в нарушение на закона за ЕС.

Все пак, таксата, известна като "Pkw-Maut", все още не е окончателно гласувана като закон и предстои да се "изглажда" в парламента.

Сорен Барто от SPD, цитиран от BBC, е на мнение, че "Pkw-Maut няма да напусне Бундестага във вида, в който пристигна." Най-много протести срещу предложените винетки има от съседните на Германия Австрия и Холандия.

Според министъра на транспорта Александър Добринт, който произхожда от Бавария, въвеждането на винетни такси е справедливо, заради огромния трафик по германските пътища, особено по тези в Бавария и според него новата мярка ще носи по €500 милиона годишно.

Предложението на Добринт е винетките за чужди водачи да струват:

  • €10 за 10 дни;
  • €20 за 2 месеца.

От винетните такси освен електромобилите ще бъдат освободени още мотоциклетите, линейките и колите за инвалиди.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума