Покана от eCars.bg – ела и участвай в ЕКО РАЛИ БЪЛГАРИЯ 2014 с електромобил или еко кола

Събития
В този блог: За втори път в България – уникално състезание с електромобили и коли с алтернативни горива.

След дебюта през лятото на 2013, сега ЕКО РАЛИ БЪЛГАРИЯ идва отново у нас, този път на 26 и 27 юли и с нов състезателен маршрут. Имаш електромобил, хибрид или кола на метан? Каним те да участваш – супер преживяване е, и рядка възможност да се включиш в истинско FIA състезание. Но първо да те светнем за подробностите...

Наричат го рали, но е много различно от лудешката и ревяща надпревара, с която свързваме думата рали. Участват само коли на ток, хибриди или с метанови системи, а най-подходящата дума за състезанието като че ли е маратон, защото целта е да караш супер ефективно и точно, като взимаш междинните етапи (контроли) за точно определено време. За всяка секунда напред или назад получаваш наказателни точки. Екипажът с най-малко наказателни печели и като във всяко състезание има купи за първо второ и трето място. През 2013 ние се разминахме на косъм с подиума заради комична случка с техниката, но на теб пожелаваме да се качиш там – съвсем постижимо е!

През 2013 eCars.bg участва с електромобил на Renault България – тогава знаехме малко за регламента, но беше много забавно, напрегнато и изненадващо състезание. Напасвахме се в движение, но сега сме доста по-наясно – първия път не знаехме дори какво е целта, за която става дума отгоре :). Участваха и други съмишленици и електромобилни ентусиасти: екип на БАЕПС с Peugeot iOn, ECO El PLUS с Tazzari Zero и Интерспийд с Opel Ampera.

Сега обаче в България има вече не един и два Tesla Model S, както и други електромобили – трябва да се получи много по-разнообразно състезание. Ще разберем кои са участниците след като приключи записването. А като стана дума за това, ето нещо, което трябва да знаеш.

ВАЖНО: Крайният срок за записване е 18 юли, 2014! Записването става на www.Interspeedracing.com. За контакти – Валя Панталеева +359 888 651304 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Другата важна информация е, че всички автомобили трябва да отговарят на изискванията на техническите регулации на FIA. Състезанието има изключително голямо обществено значение и е изцяло в унисон с националната ни политика за опазване на околната среда през 2014 г.

Организатор на кръга в България е клуб Интерспийд рейсинг, а автомобилите се разделят в следните категории:

  • FIA Алтернативни електромобили категория IIIA;
  • FIA Алтернативни електромобили категория VII и VIII – хибриди и други алтернативни автомобили;
  • FIA алтернативна енергийна купа за производител.

ЗА ЕКО РАЛИ БЪЛГАРИЯ

ЕКО РАЛИ БЪЛГАРИЯ е десетият от тринадесетте кръга от FIA енергийна купа. Световната организация по автомобилизъм (FIA) в секция "спорт" включва от скоро състезания с алтернативни горива. Те са обособени в отделна секция наименувана Alternative Energies. В календарът на FIA – FIA Alternative Energies Cup са включени дванадесет ралита, сред които и ЕКО РАЛИ БЪЛГАРИЯ.

България се представлява във FIA от БФАС. У нас се организират познатите в Европа "Рали България", "Рали Сливен", "Рали Средна Гора" и "Рали Хеброс". Автомобилните рали състезания с алтернативен характер са непознати, но ето че "Интерспийд Нова Генерация" ще организира отново едно от дванадесетте световни ралита от FIA Alternative Energies Cup в България.Така, за втори път в историята на автомобилния спорт у нас в календара на БФАС е записано провеждането на състезание от тази купа, а България е една от държавите, наредили се до Япония, Канада, Германия, Италия и др. която показва отношението си към това предизвикателство по адрес на горивата.

Класове и етапи

Колите са разделени на следните класове:

  • FAI Алтернативни електромобили категория IIIA;
  • FIA Алтернативни електромобили категория VII и VIII – хибриди и други алтернативни автомобили;
  • FIA алтернативна енергийна купа за производител.

Самото състезание се състои от два етапа (Ден 1 и Ден 2). Кликни тук за да видиш подробности за маршрута и тук за картата.

След приключване на записванията на 24 юли сутринта ще бъде публикуван списък (и съответно ще този блог) с участниците в ЕКО РАЛИ БЪЛГАРИЯ 2014, както и рали наръчник. Проверката на автомобилите започва в 19:00 на 24 юли пред Гранд Хотел София, а от 20:30 е церемониалният старт. Самото състезание започва в 8:00 на 26 юли отново от Гранд Хотел София!

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума