Renault Kangoo ZE Maxiмална поръчка от пощите в Норвегия

Електромобили

В този блог: Норвежките пощи взимат 240 нови Renault Kangoo Z.E. електро минивана.

Норвежките пощи (Posten), които вече разполагат с парк от 900 возила на ток (коли, велосипеди, четириколесни и влекачи), поръчват 240 броя електрически Renault Kangoo Maxi Z.E. минивана...

Двадесет такива в България от две години карат в куриерска фирма Спиди. Реалният пробег на Kangoo Z.E. с едно зареждане е 80-100 км в студено и 125-150 км в топло време (в зависимост също от шофирането), което го прави подходящ за ежедневни административни и фирмени нужди. Тествали сме го лично от София до Пловдив (със 17 км оставащ пробег на пристигане).

В Posten са си поръчали червени Kangoo Maxi Z.E. – най-голямата версия на модела – и смятат да ги използват в градските зони.

Posten генерира около 1% от CO2 емисиите в Норвегия и целта на компанията е да намали генерираните от нейния автопарк емисии с 40% до 2020 г.

За по-лесно разпознаване в Норвегия номерата на електромобилите започват с EL, което показва колко сериозен е ангажиментът на страната към електрическата мобилност. На този етап през 2015 г. продажбите на електрически модели заемат 20% от тези на нови автомобили в страната с очаквания през 2020 г. по норвежките пътища да се движат около 200,000 електро коли (10% от всички).

Постигането на тези резултати си има своето обяснение – в Норвегия не се плаща ДДС при покупка на електромобил. Няма и пътен данък (в България също). Освен това паркирането е безплатно, няма магистрални и фериботни такси за електромобилите и карането им в бус лентите е разрешено (макар вече да предизвиква проблеми за градския транспорт заради големия брой електро возила).

Тази покупка на електромобили на норвежките пощи е от най-големите, за които знаем. Поздравления за огромната крачка напред, с пожелания по-скоро повече фирми да последват примера на Спиди в България.

От: Green Car Congress


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Да са живи и здрави норвежците и да стигнат 100% в електромобилността възможно най-бързо, че да започнем да си внасяме от тях втора употреба такива возила за без пари.

Няма и пътен данък (в [B]България[/B] също).

Доколкото ми е известно пътния данък при нас се нарича винетка, а нашите ел. автомобили са освободени от местния общински данък.

Ивайло Панов
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения