Нов електро Smart и безжично зареждане за S-Class 500 E

Електромобили

В този блог: Някои електромобилни технологии идват скоро от Mercedes-Benz, други не толкова.

Тези дни от Daimler дойдоха цели три електромобилни новини – компанията обяви нов електрически Smart в три варианта, S-Class 500e плъгин хибрид с безжично зареждане и изцяло нова електро концепция, която няма да бъде базирана на съществуващ модел...

Електро Smart има отдавна и в началото дори беше със задвижваща система и батерия от Tesla Motors. Всъщност поръчка на Daimler към Tesla за тези компоненти на стойност около $40 милиона е спасила компанията в началото. Сега новият еSmart е базиран на последния модел и се очаква в САЩ още през 2016 г. и в Европа през 2017.

Новото обаче е по-скоро в това, че вече всичките варианти на Smart ще се предлагат с електро задвижване: ForTwo купе и кабрио, както и ForFour. Всички те ще бъдат показани на есенния автосалон в Париж.

Има и още един нов елемент – електромотор от Renault, който най-вероятно ще е като на електрическия Renault ZOE, с макс. мощност 65 кВт (това е 10 кВт повече от предишния електро Smart) и въртящ момент 220 Нм.

Досега Smart Electric Drive се предлагаше с 22 кВт бордово зарядно само като опция, която има голяма вероятност да се запази и в новия модел, защото за момента по-скоро не се планира възможност за бързо DC зареждане с CCS стандарта очакван през 2018 г. Има логика за градска кола, която по-скоро няма да се кара по магистрала, което да налага бързо зареждане.

Колкото до батерията, засега е ясно само, че няма да е по-голяма от 20 кВтч.

Нататък с електромобилните новини от Daimler – през 2017 г. компанията ще пусне новия Mercedes S Class 500 e плъгин хибрид с безжично зареждане. Това може да е първата в света кола с такава технология, ако някой не изпревари Mercedes.

Батерията на 500 e ще е с капацитет 13.5 кВтч, а мощността на системата за безжично зареждане 3.6 кВт. С тези параметри според Mercedes зареждането трябва да отнема 2 ч. и 30 мин.

И накрая, най-дългосрочната, но най-интересна електромобилна новина от Mercedes – на автосалона в Париж през септември компанията ще покаже изцяло нов електрически модел, който не е базиран на никой друг в портфолиото.

Офертата на Mercedes е за 500 км пробег, но засега не е ясно дали става дума за реален или за показател по Новия евро цикъл за шофиране. Ако е второто, реалният пробег ще е по-скоро до около 400 км.

Структурата на колата вече е готова, работата по модела продължава и предстои да се видят първите резултати от тестовете.

Кога ще излезе на пазара? Според Томас Вебер от борда на Daimler"по някое време през това десетилетие"...


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения