Синът на Рупърт Мърдок влиза в борда на директорите на Tesla

Електромобили

В този блог: Бордът на директорите в Tesla се разширява с две нови попълнения.

Доста неща се случват в Tesla през последните няколко месеца и след като редица от инвеститорите на компанията поискаха засилване на механизмите за контрол в корпоративното управление, от тази седмица към борда на директорите ще се присъединят две нови лица.

Все още носейки славата на компанията без маркетинг отдел Tesla определено не присъства достатъчно в телевизионното и медийно пространство, но кой знае, това може да се промени след влизането на главният изпълнителен директор на медийния гигант 21st Century Fox, Джеймс Мърдок в борда на директорите.

Синът на медийния магнат Рупърт Мърдок е заемал различни ръководни длъжности в медийната империя на тате, сред които: оперативен директор, председател и главен изпълнителен директор на BSkyB, Sky Deutschland и Sky Italia.

Темата за щадящите околната среда превозни средства също не е чужда на Джеймс Мърдок и докато управляваше BskyB, медията започна да си партнира със "зелената" таксиметрова компания Green Tomato, в опит да намалят вредните емисии.

Освен Мърдок-младши към борда на директорите на Tesla ще се присъедини и Линда Райс. Тя е председател на американския издател Johnson Publishing Co (JPC) и главен изпълнителен директор на Ebony Media Operations, която издава списанията Jet и Ebony.

Назначенията на двамата мениджъри в екипа на Tesla стават факт, след като през април група инвеститори, в това число и пенсионният фонд на държавните учители в Калифорния и компанията Hermes Equity Ownership Services, оказаха натиск върху Tesla за въвеждане на по-строги мерки за контрол от страна на борда.

Основната цел на това искане бе да се намали влиянието на Елон Мъск и да се предотврати т.нар. групово мислене – практика, при която вземането на решения се случва на ниво група, което oобикновено ограничава творческия подход или индивидуалната отговорност на членовете на групата.

В писмото си инвеститорите призоваха в борда на Tesla да влязат двама нови директори, които по никакъв начин да не са свързани с Мъск, и добавиха, че всеки от членовете на управителния съвет ще подлежи на преизбиране всяка година.

Има логика в подобни действия и това със сигурност е за доброто на компанията, но по-интересното в случая ще бъде да видим как включването на новите двама директори в екипа ще се отрази на развитието на Tesla предвид опита и позициите, които двамата притежават.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари