VW обяви планове да инвестира $84 милиарда в батерии и електромобили до 2030

Електромобили

В този блог: Volkswagen актуализира плановете си за електрически автомобили с цялостна ревизия на инвестиционната си стратегия.

След като по-рано тази година обявиха първоначална инвестиция от $10 милиарда в електрическа мобилност сега от Volkswagen обявяват нови планове инвестицията им да се увеличи до впечатляващите $84 милиарда.

По-интересен обаче е фактът, че по-голямата част от тази инвестиция ($60 милиарда), ще бъде използвана за производството на батерии, които да могат да захранят планираните 300 електрически модела от компанията до 2030. В това число, разбира се, влизат моделите и от останалите марки на компанията, като Audi, Porsche, Seat, Skoda и др.

"Компания като Volkswagen трябва да води, а да не следва. Това не е някаква неясна декларация за намерение. Това е силна ангажираност, която от днес се превръща в мярка, чрез която ще измерваме бъдещите си резултати." - това сподели вчера изпълнителният директор на VW, Matthias Mueller

Mueller е бил поддръжник на електромобилите в рамките на Volkswagen откакто е поел кормилото на компанията след Dieselgate скандала, но все още скептичното настроение на редица членове на борда досега го възпираха да действа по-активно в тази насока.

Времената обаче се променят и всеки изминал ден и големите автопроизводители започват да взимат нещата все по-сериозно. Последната презентация на VW за предстоящите електрически автомобили, показа, че в рамките на следващите няколко години ще има 4 нови модела под марката VW, но и още няколко под Audi и Porsche.

Докато това все още продължават да са едни големи приказки, този ход на VW е значителен и определено дава сигнал, че има промяна в нагласата на борда на директорите към електромобилите и те задружно са одобрили тази огромна инвестиция. 

С обявяването на тази инвестиция VW демонстрират и силна ангажираност към производството на батерии, след като по-рано от компанията споделиха, че според тях светът ще има нужда от 40 Гигафабрики като тази на Tesla, и те смятат да притежават няколко от тях.

Обявяването на подобна инвестиция би следвало да разтърси доста индустрията и допълнително да ускори действията в посока електрификация и бързо разширяване на производството на батерии през следващите няколко години.

Китай може допълнително да разтърси автоиндустрията, след като вчера стана ясно, че страната обмисля да последва примера на държави като Франция и Англия и да обяви краен срок за производството и употребата на превозни средства задвижвани от двигатели с вътрешно горене.

Агресивни срокове от тяхна страна потенциално могат да скъсят сроковете, които повечето страни засега са си поставили между 2025 и 2040 и по-широкото приемане на електромобилите да стане осезаемо още преди 2030г.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума