Model S и Model X вече с ново окачване, повече пробег и опция за по-бързо зареждане

Електромобили

Поредната доза новости около Tesla са свързани дългоочакваните промени по Model S и Model X, които вчера бяха официално обявени.

Вчера от компанията съобщиха, че ще пуснат на пазара нови версии на Model S и Model X с нова задвижваща система, по-устойчива батерия, подобрено окачване и възможност за още по-бързо зареждане.

Всички версии на Model S и X започват да се продават със същият електромотор, какъвто има в Model 3 и според думите на Tesla, само тази промяна ще увеличи пробега с поне 10% тъй като енергията, която изтича от батерията по време на ускорението се връща обратно в батерията чрез рекуперация.

Въртящият момент също ще се подобри и всички версии на Мodel S и Model X ще получат и подобрение в ускорението от 0 до 100 км/ч.

Според публикация в блога на Tesla за промените, Long Range версиите ще използват една и съща батерия с капацитет 100 кВтч.

Tesla също така връща опцията "Standard Range" за двете превозни средства - опция, която беше включвана и изключвана от конфигуратора през последната година.

Ново адаптивно окачване 

Tesla въвежда и ново модернизирано въздушно окачване на Model S и Model X, което занапред ще се подобрява допълнително със софтуерни актуализации. 

Системата е направена така, че непрекъснато да се адаптира чрез усещане на пътя и настройка спрямо поведението на водача, с автоматично омекотяване на по-ясно изразени пътни входове и стягане при по-агресивно шофиране.

По-бързо зареждане на V3 Supercharger

Благодарение на всички нови промени се увеличава и мощността, с която Tesla Model S и X ще могат да се зареждат. Новите промени дават възможност за зареждане с до 200 кВт мощност на V3 Supercharger и до 145 кВт на V2 Supercharger. Според Tesla тези промени ще доведат до 50% по-бързо зареждане.

Други промени, които допълнително ще подобрят производителността на новите Model S и Model X включват специални нови гуми за някои версии и редица други малки подобрения, които трябва да окажат допълнително влияние върху пробега.

Tesla предлага и бонус за всички настоящи собственици на Model S и Model X, които желаят да се сдобият с нова Performance версия на своята кола. Всеки от тях ще получи безплатен Ludicrous Mode ъпгрейд на стойност $20,000.

Всички тези промени влизат в сила от тази седмица и новите версии на Model S и Мodel X вече могат да се поръчват от официалната страница на Tesla. 

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 5 от 5 на база 1 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Интересна промяна, която вече прочетох в американските сайтове, но се надявах веднага и тук да е постната.
След няколко месеца Модел S и Х вероятно ще имат батерии с новите клетки 2170. Тогава 10% по-голям капацитет, по-бързо зареждане и пробега сигурно ще стане над 660км на Модел S.

Атанас Дечев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Ще имат повече пробег защото новите електромотори са с право напрежение и са по-ефективни от предните с променливо. Няма да има такива загуби за промяна на напрежението от право в променливо от батерията към електромотора или обратното при натискане на спирачките. По 2-3% от тук от там и нещата напредват.
На Ауди Етрон му дават 300км пробег, а сума ти Тесли си купиха да разглобят.

Атанас Дечев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари