Електрически автобуси от Volvo ще се използват за мобилни библиотеки в Швеция

Електромобили

Volvo точно представи най-новия си електрически автобус и докато преглеждах прес съобщението на главния им сайт ми попадна една друга интересна новина свързана с него.

Градската библиотека на Гьотеборг разполага с две мобилни библиотеки, които работят в града и около него, като посещават повече от 70 спирки и 110 предучилищни заведения.

От следващата година тези мобилни библиотеки ще бъдат внедрени в два от новите електрически автобуса на Volvo и ще направят пътуването с електробус за деца и възрастни едно съвсем различно преживяване.

Тези нови електро автобуси побират до 150 пътници, и за да ги направи по-свежи отвътре Volvo си партнира с компанията Kiitikori OY, която ще се грижи за оригиналното вътрешно обзавеждане. То е планирано да наподобява атмосферата в истинска библиотека.

В тези мобилни библиотеки ще има специални кътове за общуване и възможност за деца и възрастни да четат и да се занимават с други интересни и образователни дейности.

Идеята е супер готина и ние лично нямаме търпение да видим този проект в действие и как точно ще бъдат направени отвътре новите специални библиотечни возила.

Пътуването с електробус в града ще стане едно съвсем различно преживяване някой ден. Надяваме се да видим повече подобни проекти на повече места през следващите няколко години.

Volvo ще се грижи изцяло за поддръжката и зареждането на електробусите, които разполагат с 250 кВтч батерии и имат над 80% по-малко консумация на енергия спрямо дизелов автобус тип Euro 6.

Шведите напредват доста с електрическите автобуси и с помощта на Volvo нещата ще се ускорят допълнително. Наскоро няколко по-малки града в страната добавиха електрически автобуси закупени от китайската компания BYD (Build Your Dreams) и направиха нови поръчки увеличавайки бройката на над 150.

Освен в родна Швеция, Volvo вече продава своите електрически автобуси в Дания, Великобритания, Люксембург, Холандия, Норвегия и Полша, а наскоро компанията пусна и първия в света автономен електрически автобус в Сингапур.

avtonomen-elektrobus

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Пак от скандинавците... Ив синхрон с това, което ми попадна наскоро за преоформянето на градовете с повече улички, трамвайни линии и места за общуване - това с мобилните библиотеки хем готино за общуване, хем да си четеш нещо, ако искаш.

Мартин Хаджистойков
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари