Електрически SUV от Mazda, с леко разочароващ пробег, в Европа от 2020 г.

Електромобили

Макар все още с бебешки стъпки и японските автопроизводители започват да навлизат в електромобилния свят един по един.

Доста от тях все още са изостават в пускането на електромобили на пазара, но регулаторните изисквания, които влизат в сила от началото на следващата година в Европа, ги принуждават да пуснат поне някакъв електромобил.

В края на миналия месец по време на автомобилното изложение в Токио беше представен официално първият електрически SUV модел на Mazda, който се очаква в няколко европейски страни около средата на следващата година.

Mazda MX-30 определено има приятен външен вид, а и отвътре са се постарали с дизайна и използването на повече екологични материали, но с батерията и пробега колата не изпъква особено, даже точно обратното.

Това, което споделят от Mazda в своето прес съобщение е вярно, че масовият потребител не изминава повече от 50 км на ден и кола с пробег от 200 км е достатъчно добро решение, но все така сравнявайки го например с Hyundai Kona Electric това е поне два пъти надолу в пробега. Затова, не е чудно, че Kona Electric е толкова търсен.

Батерията с капацитет 35,5 кВтч е същата като тази, с която ще се движи малката Honda E, което е някак странно предвид разликата в размерите на двата електромобила.

Вероятно в страни като Германия, където има сравнително добри субсидии за електромобили този SUV ще може да се вземе на цена малко под 30,000 евро, но все така тези 200 км пробег по WLTP стандарта и скромно 6,6 кВт бордово зарядно определено не впечатляват.

Все пак е някакъв старт и със сигурност следващите предложения ще са с по-добри параметри.

В Холандия и Германия първата версия вече може да се поръча на цена от €33,990, докато във Франция цената е €34,400 евро.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения