Акциите на Tesla (TSLA) скочиха от $720 на $940 за един ден

Електромобили

Това, което се случва с акциите на Tesla от два месеца насам, вече започва да изглежда доста странно.

Още по-странното е защо без някаква очевидна причина само в рамките на два дни цената на една акция скочи от $720 на $940?

Няма такъв случай в историята на NASDAQ ....

Нормално беше акциите да скочат след обявяването на супер положителните резултати на компанията от 2019, но нещата ескалираха прекалено много за броени дни.

Всеизвестно е, че много хора залагат срещу Tesla на борсата и през последните години дори се оформи цяло общество от т.н "short sellers", които дрезгаво очакват акциите на компанията да се сринат.

Очевидно търпението им обаче се изчерпва и все повече от тях започват да разбират, че мечтите им няма да се сбъднат и един по един започват да търсят излизане от ситуацията с минимални загуби.

Към края на работния ден днес акциите на Tesla удариха нов таван от $940 и към момента на писане на тази статия са около $925.

По принцип късите продавачи взимат на заем акции или друг актив, които не притежават. Най-често това се случва чрез инвестиционен посредник. Негова задача е да продава тези акции на отворения пазар на определена цена. Целта на късия продавач е да си откупи обратно тези акции в бъдеще на по-ниска цена и да ги върне обратно на заемодателя.

След това продавачът прибира разликата в цената, на която е купил и тази, на която е продал, като преди това заплати разходите за закупуването им.

Според спекулации по мрежата именно късите продавачи качват цената на акциите в момента тъй като бързат да покрият позициите си - създавайки допълнително търсене на акциите на Tesla.

Други анализатори смятат, че в пространството е плъзнал страх от изпускане на златна възможност и много хора започват да купуват акции, което допълнително увеличава цената.

Игор Дусановски, който е изпълнителен директор на Predictive Analytics в S3 Partners и експерт по къси интереси, казва, че вчера късите продавачи на Tesla са имали загуби от около $2,5 милиарда.

Един от най-големите инвеститори в САЩ, Ron Baron пък предвижда, че до десет години Tesla може да стигне приходи от над $1 трилион на година.

Доверието към Мъск се увеличава все повече и паралелно с Tesla другите му компании също имат сериозен напредък, така че това също трябва да се взима предвид в подобни моменти.

Освен всичко това трябва да се взима предвид и, че Tesla отдавна вече не се разглежда като автопроизводител, а като технологична компания с невероятен потенциал.

Сигурен съм, че много от хората инвестиращи в Tesla чувстват вътрешно едно задоволство от това, че хем могат да спечелят пари, хем се чувстват част от прехода към едно по-добро бъдеще за човечеството.

В някаква степен вероятно от значение е и това, че все повече инвеститори се оглеждат за инвестиции в "зелени" компании и отказват да дават парите си на компании, които са свързани тясно и зависят от изкопаеми горива.

Craig Irwin от ROTH Capital Partners смята, че редица инвеститори се отказват от купуване на акции в компании, като GM и Ford, защото те са все още силно зависими от продажбата на бензинови и дизелови превозни средства, а те не нямат светло бъдеще.

Сега въпросът е кога останалите ще успеят да догонят Tesla и колко бързо могат да реагират с нужните промени.

Засега изглежда само VW имат по-агресивни планове и действат, но дори при тях нещата се случват сравнително бавно и както се вижда проблемите с ID.3 са сериозни и доставките ще се забавят с още няколко месеца.

 

 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари