DPD взима и 100 електрически микробуса от MAN за доставки в Англия

Електромобили

Сериозна активизация по линия на електрическата мобилност има в английското поделение на DPD, от което в края на миналата седмица споделиха, че добавят нови 100 електрически микробуса към своя автопарк.

Само преди две седмици компанията обяви, че очаква Nissan да им достави 300 броя eNV200 и планира до края на тази година да има поне 500 електрически превозни средства за доставки на местно ниво.

С тази нова сделка бройката ще иде над 600, а все още сме в началото на годината. Интересно е, че DPD са сключили договор с MAN за доставка, която ще се случи преди официалното представяне на MAN eTGE в Англия, което е планирано за средата на Април. 

Производството на електрическия MAN микробус ще започне в началото на юни и първите 100 бройки ще отидат при DPD. MAN eTGE е базиран на VW e-Crafter и се произвежда в Полша.

Ето накратко и техническите данни на MAN eTGE

  • Пробег: 114 км по WLTP
  • Батерия: 35,8 кВтч (Губи до 15% от капацитета си след 2,000 цикъла на зареждане)
  • Зареждане: До 80% за 45 мин при максимална мощност от 40 кВт на DC станция или 5,5 часа чрез бордовото зарядно, което е с мощност 7,2 кВт.
  • Мощност на електромотора: 100 кВт
  • Въртящ момент: 290 Нм
  • Максимална скорост: 90 км/ч
  • Максимален полезен товар: 1,75 тона

Разликата в пробега на Nissan eNV200 и MAN eTGE е доста голяма, като се има предвид че батериите им са сходни. Размерът със сигурност оказва влияние, разбира се, но все така малко над 100 км пробег е наистина много слаб показател за електрическо превозно средство, което влиза в серийно производство през 2020.

Въпреки всичко адмирации за DPD и усилията, които полагат да се сдобият с повече електрически превозни средства за доставки, както в Англия, така и на други места в Европа.

В Германия също се работи по тази линия и в Хамбург например, компанията използва доста електрически колела и скутери за доставки на по-къси разстояния.

Миналата седмица с голяма поръчка на електрически микробуси се включи и френската компания Chronopost, която поръча 420 бройки Volkswagen e-Crafter.

Royal Mail пък добави микс от 87 броя Mercedes-Benz eVito и Peugeot Partner Electric за доставки в Лондон.

 

ignor-tv.jpg
welcome-ecars.jpg