Polestar 2: Тесла килър или не?

Електромобили

През изминалите две години се нагледахме на множество гръмки заглавия включващи фразата "Tesla Killer", но поне засега таткова чудо все още не се е родило.

Или пък е? Дали Polestar 2 е първият електромобил, който се доближава до т.н Tesla Killer?

Отговорът на този въпрос според мен не е категорично Да или Не, а по-малко и от двете. Това е първата изцяло електрическа кола на спорната марка на Volvo и въпреки че на места е съпоставима или дори превъзхожда Tesla Model 3, като всичко първо тя идва със своите недостатъци.

Все още има сравнително оскъден видео материал и подробни тестове в реално време на Polestar 2, но в момента, в който Бьорн Ниланд седне зад волана му ще можем да научим po-подрбоно най-важното и нужно като информация за тази кола.

Дотогава оставаме с първите впечатления на момчетата от Fully Charged, CarPervert и carwow, които направиха по някое и друго кръгче с колата, за да демонстрират интериора, зареждането, пробега и възможностите на инфотеймънт системата.

От трите видеа, които изгледах, в това на carwow имаше най-много полезна информация и повече демонстрация на различните възможности на колата като различните нива на рекуперация, тест на автопилот системата на магистрала, каране с един педал и комуникацията със софтуера, който приема гласови команди за неща като задаване на дестинация, спиране и пускане на климатика и др.

Всичките три видео клипа са насочени към сравняването на Polestar 2 с Tesla Model 3 и въпреки че има доста сходни параметри между двете коли, има и доста разлики.

Една от основните е теглото на колата, което е 2.1 тона или с цели 300 кг повече от Model 3. Друга основна и важна за доста хора разлика е реалния пробег, който е доста по-малък в сравнение с Model 3.

Тестът на carwow беше най-близо до шофиране в реални условия и от него излезе пробег от 355 км, което е значително по-малко от обявените по WLTP 470 км.

Батерията, за разлика от повечето електромобили на пазара днес, е разположена под централата конзола и задните седалки, а друга разлика между Polerstar 2 и Tesla Model 3 е багажното пространство опред и отзад и времето за зареждане на DC станция. В тези показатели Model 3 има предимство.

Изцяло произведен в Китай по дизайн на Volvo, този електромобил ще достигне до първите си собственици в Европа през август, пък дали ще стане Tesla Killer май няма особено голямо значение?!?

Обявената в Англия цена за Polestar 2 е 46,990 лири, а така изглеждат основните характеристки на колата:

  • Батерия: 78 кВтч
  • Ускорение от 0 до 100 км/ч: 4.6 сек
  • Мощност: 300 кВт (по един Valeo-Siemens мотор отпред и отзад)
  • Въртящ момент: 660 Нм
  • Размери (Д/В/Ш): 4.6м/1.48м/1.95м
  • Максимална скорост: 209 км/ч
  • Багажно отделение (отпред и отзад): 440 литра

A ето го и видеото на carwow, от което може да се добие що годе добра представа за колата и какво можеш да очакваш от нея. Повече подробна информация и детайли може да намериш на официалната страница на Polestar.

ignor-tv.jpg
welcome-ecars.jpg