Влак с батерии като тези на Tesla Model S, но 80,000

Електромобили
В този блог: Експериментален влак върви 45 минути на батерии.

За какво може да са му на влак батерии, като си има жици отгоре? За да не се използват дизелови двигатели и да може да върви там където няма жици. А такива места има доста и нов английски "автономен" влак на батерии може да промени живота на много, много хора...

Това е експериментален влак с батерии, който английският оператор Abellio Greater Anglia тества на електрифицирана линия. Според Transportevolved, такъв влак е използван за последно преди повече от половин век.

Самият влак е специално модифициран Class 379 Bombardier електрически влак с огромен пакет батерии монтиран под пода на вагоните. Както и в Tesla Model S, в Class 379 Electrostar има същите 18650 форм фактор литиево-йонни клетки. Разликата между Model S и Electrostar е, че в първия има точно 6,381 такива клетки, а във втория... 80,000!

Не намираме информация за общия капацитет, но ако разделим 80,000 на 6,381, които осигуряват 85 кВтч в Model S, лесно получаваме над 1 мВтч капацитет. Може и да не е правилния начин да се сметне, но трябваше да пробваме "за спорта".

Това е огромен брой батерии, но и влакът е огромен. Затова са му толкова много и му стигат за 45 минути (не километра) пробег. Тестват влака на електрифицирана линия, за да могат да зареждат батериите от пантограф от време на време, а целта на проекта е да се проучи възможността да спрем да използваме дизелови влакове на места, където няма електричество за влаковете. (Само се чудим колко време се зареждат толкова много батерии.)

Така ще можем да пътуваме до места без жици за влакове с енергия от батерии, вместо от замърсяващи дизелови двигатели. И най-важното – с влакове на батерии няма да има нужда да се изгражда струваща стотици милиони електро инфраструктура.

Екипът зад проекта се надява един ден влаковете като тествания да направят железопътния транспорт по-евтин и чист.

Ние пък се надяваме малките 18650 батерии на Елон Мъск да вдъхновят още и още променящи живота на много хора по цял свят проекти.

От: Transportevolved

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения