Как един хлабав Tesla Model S носач стана световно известен

Компоненти

В този блог: Tesla Model S на 110 хил. км с изскочил при ниска скорост носач от главината.

Това е сентенцията на историята, която сега обикаля из нета, но да видим какви са фактите...

Случката

Предният лагер-главина на произведен през 2013 г. Tesla Model S се е отделил от носача, докато човекът зад волана карал с около 10 км/ч по черен път. След това собственикът на име Г. Кордаро пуска тема за инцидента в Teslamotorsclub форума на 28 април.

Кордаро казва, че е доволен от колата, която вече е на малко над 110 хил. км и съответно е извън гаранция. При прегледа в сервизен център на Tesla му казали, че "шарнирът на носача е разхлабен и е предизвикал износването, което не е нормално". Наистина, обикновено шарнирите/носачите на 3-годишните коли не предизвикват такива проблеми, хем че има и изключения, разбира се.

След прегледа решили да сменят предния ляв горен носач с шарнира.

Споразумение

Тук започва противоречивата част от историята, раздухана от журналист, чието име няма какво да споменавам – човекът си стана световно известен само с един бърз анти-Tesla блог и без това.

Връщам се на собственика, който казва, че седмица по-късно от Tesla предложили да поемат половината от ремонта, чиято обща стойност е $3,100, като Кордаро подпише споразумение на добра воля, което не трябва да бъде оповестявано и според което Tesla и свързани с нея лица не може да бъдат подвеждани под отговорност нито да им бъдат предявани искове свързани с евентуални повреди.

На такива документи обикновено им казват Споразумение за конфиденциалност.

После всичко това излиза в блог цитиран от големи световни медии, с акцент върху споразумението и заглавия от типа, че Tesla се опитва да потулва проблемите със своите коли.

Междувременно става ясно и че в Tesla има издаден сервизен бюлетин за износване на предното окачване през март 2015 г. в който пише, че ако не се ремонтира, износването може да се ускори и да се наложи преждевременна смяна на части.

Тук се намесва и Националната асоциация за безопасността на магистралния трафик (NHTSA) на щатите, където разглеждат случая с окачването на Tesla Model S, но смятат изискването на Tesla за подписване на горното споразумение за притеснително.

След развихрилата се по медиите история и обвиненията към компанията, Tesla пусна дълъг блог по темата озаглавен 'A Grain of Salt', където пише, че случаят е много необичаен и окачването на Model S не предизвиква проблеми свързани с безопасността.

Екипът на Tesla казва още, че е предоставил изискваната от NHTSA информация през април и агенцията не е установила никакви проблеми свързани с окачването на Model S нарушаващи безопасността.

Наричат медийните обвинения за това, че споразумението има за цел да попречи на собственика на колата да разговаря с NHTSA или друга правителствена агенция абсурдни. Вместо това, целта на споразумението е да не може собственикът да съди Tesla, което други хора са правили по-рано.

Междувременно темата се коментира оживено по форумите и, както обикновено става в такива случаи, предизвика спад в акциите на Tesla.

Model S е тежка кола (2100 кг) и в eCars.bg вече сме чували за карани в България Model S, с правени ремонти по окачването във Виена. Може би е част от детските болести, може и да е конструктивен недостатък, който вече (и най-вероятно като знаем как действат в Tesla) е отстранен. Във всички случаи, пак се вдигна много световен шум около Tesla.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
  1. Илиян Звездоброев

Ако така отразяваха счупените носачи на останалите марки - малей! Още помня баща ми като скъса носача на Ладата баш на един завой в искърското дефиле, още помня тръпката. Но си мисля , че с Модел 3 ще дойде голямия час на истината. От една страна там е спестено от много неща и могат да възникнат проблеми. Да вярно е, че вече имат много опит, но и иновациите със сигурност не са малко. От друга страна, при толкова много поръчки, ако няма и гафове с доставките, много повече хора ще докоснат...

Ако така отразяваха счупените носачи на останалите марки - малей! Още помня баща ми като скъса носача на Ладата баш на един завой в искърското дефиле, още помня тръпката. Но си мисля , че с Модел 3 ще дойде голямия час на истината. От една страна там е спестено от много неща и могат да възникнат проблеми. Да вярно е, че вече имат много опит, но и иновациите със сигурност не са малко. От друга страна, при толкова много поръчки, ако няма и гафове с доставките, много повече хора ще докоснат тази машина. Ще има много повече впечатления, блогове, форуми, тестове. Каквито и дефекти да има, ще изкристализират яко. Но се надяваме Тесла да се справи подобаващо!

Виж още
  Прикачени
  гост

Хич не изглежда добре това на снимката, но си е точно така - получава се и при други. Това с ладата... не че е най-доброто сравнение с Tesla , но и аз видях инцидент - колега караше служебната лада (бившата на изпълнителния директор на Балкан - представи си какво е било тогава ахахаха през 1997-ма примерно беше) по перона по лентата за служебни коли минаваща пред стоянките на самолетите и минавайки покрай един ТУ154 десният шарнир се скъса, колата зави надясно и спря малко преди колесника -...

Хич не изглежда добре това на снимката, но си е точно така - получава се и при други. Това с ладата... не че е най-доброто сравнение с Tesla , но и аз видях инцидент - колега караше служебната лада (бившата на изпълнителния директор на Балкан - представи си какво е било тогава ахахаха през 1997-ма примерно беше) по перона по лентата за служебни коли минаваща пред стоянките на самолетите и минавайки покрай един ТУ154 десният шарнир се скъса, колата зави надясно и спря малко преди колесника - ако го беше ударила да го счупи самолета пада отгоре и щеше да я смаже на ваденка...

В Tesla вярвам ще продължават да си оправят такива неща и 100% ще се поучат от случката - дето ги обвиняват, че карат хората да не казват за дефектите.

Виж още
  Прикачени
  гост
Все още няма пуснати коментари

Пусни коментар

Публикуванет на коментар като гост. Регистрирай се или се впиши в своя профил.
Прикачени (0 / 3)
Сподели своето местоположение
elektromobili-2020