Още един необикновен месец за възобновяемата енергия в Шотландия

Полезно и ефективно

В този блог: Шотландия с пореден ВЕИ пик през май.

За периода 1-31 май е отчетено, че само вятърните турбини са успели да произведат достатъчно електричество за покриване на нуждите на 95% от домакинствата в страната...

Ето какво показва и анализ на WWF Scotland направен след предоставената от WeatherEnergy информация за работата на вятърните турбини през май.

За изминалия месец вятърните турбини в Шотландия са генерирали 863,495 MWh електроенергия за националната мрежа, което представлява увеличение от почти 20% в сравнение с май 2016 г., когато турбините са генерирали 692,896 MWh енергия.

Също така е установено, че в няколко части на Шотландия домовете, снабдени със слънчеви соларни панели, са имали достатъчно слънчева светлина, за да генерират повече от 100% от нуждите от електроенергия на всяко домакинство.

Като цяло данните показват, че вятърът е генерирал достатъчно енергия, за да задоволи ежедневните нужди от електричество на 100% от домакинствата в страната в 11 от 31 дни през май.

Енергийна революция?

През миналия месец общият разход на електроенергия в Шотландия, включително домовете, бизнеса и промишлеността, е бил 1,857,566 MWh. Вятърната енергия е генерирала еквивалента на 46% от нуждите на цяла Шотландия от електричество за един месец.

Според Д-р Сам Гарднър, действащ директор на WWF Scotland, "Въпреки разочарованието от изявлението през миналата седмица, че президентът Тръмп ще изтегли САЩ от Парижката спогодба, световната енергийна революция е неудържима и продължава да върви с пълна сила при нас в Шотландия и на други места по света.

"На 15 май, производството енергия от турбини генерира достатъчно електричество за захранване на 190% от домовете или 99% от общото търсене на електроенергия в Шотландия. Месец след месец възобновяемите енергийни източници играят жизненоважна роля за намаляване на въглеродните емисии и захранване на шотландската икономика."

Супер слънчево

Домовете със соларни панели са генерирали над 100% от средната потребност на домакинство в градовете Абърдийн, Дъмфрис, Дънди, Единбург, Глазгоу, Инвърнес и Леруик като най-слънчевото е било в Леруик на Шотландските острови, където панелите са генерирали 114% от нужното на всички домакинства електричество.

Д-р Гарднър добавя още: "Благодарение на супер слънчевия месец слънчевата енергия е била в опустошителна форма и би могла да посрещне повече от 100% от търсенето на електричество в градовете в Шотландия".

Освен това имаше достатъчно слънчева светлина, за да се генерират повече от 90% от нуждите на средното домакинство за топла вода със слънчеви панели за топла вода в Абърдийн, Дъмфрис, Дънди, Лервик, Пърт, Единбург, Глазгоу, Инвърнес и Стърлинг.

Карън Робинсън от WeatherEnergy споделя: "Шотландия отново успя да генерира рекордни количества ВЕИ енергия през май и макар хората да не са изненадани да научат как мощността на слънчевата енергия отново се е увеличила през май, може би ще се изненадат да открият, че вятърната мощност, която достигнахме, е наистина впечатляваща."

В добавка към всичко това, слънчевите панели в Обединеното кралство са генерирали рекордно количество енергия на 26 май, когато Националната мрежа съобщи за рекорд от 8,5 GWh за период от 30 минути, в който 1/4 от общото потребление на електричество е било генерирано от соларни панели.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума