Tesla инсталира най-голямата система от стационарни батерии в света в Южна Австралия

Полезно и ефективно

В този блог: Tesla сключи договор с Австралия за инсталирането на най-голямата в света система от стационарни батерии.

По-рано тази година австралийският премиер Малкълм Търнбул обяви национална енергийна спешност, тъй като части от страната бяха подложени на продължителни прекъсвания на електрозахранването поради нестабилност на мрежата.

Стремежът на Търнбул бе насочен в това да се осигури голямо количество енергия за съхранение, което доведе до старта на търг за избиране на компания, която може да направи инсталация с капацитет от над 100 MWh.

Изпълнителният директор на Tesla Елон Мъск направи офертата на компанията публична и дори обеща, че Tesla може ще достави над 100 MWh енергия за 100 дни или поръчката ще бъде изпълнена безплатно. 

Tesla спечели търга успявайки да достави капацитет с 29 MWh по-висок от очакваното, но мощността на съоръжението е още по-впечатляваща, защото тази система е три пъти по-мощна от следващата по големина такава в света.

Акумулаторната система ще бъде свързана с вятърната ферма Hornsdale на френската електрическа компания Neoen и ще се зарежда, като използва електричеството, генерирано от вятърната си енергия, за да я предаде на мрежата през пиковите часове. Очаква се инсталацията на съоръжението да бъде завършена до края на тази година.

След завършването тази система ще бъде най-големият проект за съхранение на литиево-йонни батерии в света и ще осигури достатъчно енергия за повече от 30,000 жилища. Бройката е приблизително равна на жилищата, които са загубили мощност по време на периода на затъмнение през септември миналата година.

Tesla наскоро стартира и Powerwall 2 инсталации в страната и спечели друг договор с голяма австралийска електрическа мрежа за разполагане на Powerpacks в няколко района на страната.

През последните три години Южна Австралия реши да закрие електроцентралите си с въглища и вместо това да разчита на енергия генерирана от вятър, слънчева енергия и газ. По-точно тя започна да догонва останалите части на страната, където над 40% от произведеното електричество е от вятърни мелници.

Този ход беше силно аплодиран от еколозите, но подложи държавата на риск от постоянни прекъсвания в електрозахранването, тъй като няма начин да се съхранява достатъчно енергия, когато няма вятър.

През септември недостатъците на възобновяемата енергия показаха нагледно своите слаби места оставяйки над 1,7 милиона жители на Южна Австралия без електричество след срив на мрежата, като някои  домакинства нямаха ток в продължение на над 15 дни

„Ефективното съхранение на електрическата енергия е единственият проблем, който ни дърпа назад от това да получаваме цялата си енергия от вятъра и слънцето", каза Иън Лоу, професор по наука в Университета „Грифит“ в Австралия. „Този проект е значителна иновация, която демонстрира приложимостта на широкомащабното съхранение“, допълни той.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения