Tesla пусна онлайн каталозите с резервни части на всички модели

Полезно и ефективно

В този блог: Tesla отвори нов сайт с диаграми и номера на резервни части за Roadster, Model S, 3 и X.

Порталът е на адрес https://epc.teslamotors.com/#/catalogs и съдържа схемите за Model S 2012-2016, настоящия Model S, Model X, Model 3 и дори оригиналния Roadster.

Това веднага ме върна в годините, когато се занимавах с внос на авто части за американски автомобили. Тогава нямаше електромобили, а и в първите години нямах на разположение компютърна програма, камо ли онлайн каталог. Взирах се в екрана на проектора, слагах фиш след фиш на стъклената подложка и понякога търсех части с часове.

Впоследствие започнаха да се появяват онлайн каталози, известни като EPC и днес всички автопроизводители имат такива. Достъп до тях обикновено имат дилъри и оторизирани сервизи. Ето че Tesla, в типичен стил, отвори своите за всички.

През 90-те нямах вариант да търся специфични за дадена кола части по номер на шаси. Днес това е възможно и много удобно, тъй като предоставя абсолютно точна информация за конкретна кола.

В новия каталог на Tesla засега няма такава опция, а тя е особено полезна. Още повече поради причината, че Tesla ежеседмично прави промени, които се отразяват в производството. Така, дадена част може да се промени като конструкция и сервизен номер и ако каталогът не се обновява това може да създаде объркване. Вече се случи при първото и второто поколение Автопилот.

Иначе каталогът е на две нива. Едното е за общо ползване, а другото за хора или компании с вход за достъп – най-вероятно това е за одобрени сервизи. Но и с общия достъп се виждат всички детайли и компоненти на колите. Липсват обаче доста цени, за които трябва да се звъни на компанията. В каталога има още и официалните инструменти, адаптери за зареждане, емблеми и други дреболии.

Към Tesla масово има критики за това, че не е склонна да продава части на хора и сервизи, които искат да поправят сами катастрофирали или пострадали коли. Имат си основателни причини, обаче, тъй като неправилно извършени модификации или ремонти по колите като цяло, по батерии или по системите за зареждане, може да доведат до пожар или други сериозни проблеми, които освен че може да предизвикат сериозни наранявания, обикновено се превръщат в пиар кошмар за компанията.

Е, сега вече всеки може да разгледа подробно устройството на всеки Tesla електромобил, да види от какви части е съставен и дори да си извади диаграми и номера на компоненти. За много хора това ще е достатъчно да правят сами ремонти, макар и на свой риск.

Хора в тази дискусия

Коментари (3)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

За този каталог се говори от години в американските форуми на Тесла. Някои неща ги има на пазара като информация за купуване, а вече е свободно достъпна. Това заедно с патентите които са качени за свободно разглеждане в нета щ, прави Тесла сериозен производител спрямо световно известните.

Ivo
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Единственото което на мен ми липсва са схемите, но и на това съм доволен

Ivo
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

За жалост не видях да продават батерийни клетки. Иначе при обявената цена от малко над 100$ за KW/h, ще е супер за конверсии или електрически колела. Иначе батерията ми за ел. колелото, е 150лв за 0,3 KW/h и то оловна.

Веселин
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения