'Ford уби S-E-X-а' и 'Нека има за всички' – в Tesla винаги е интересно

Полезно и ефективно
В този блог: Tesla Motors може да сподели патентите си със света.

Преди няколко дена гледах годишната среща на акционерите на Tesla Motors. Чух ли интересни неща? Да, но не само интересни, а и куриозни :)...

ИД на Tesla, Елон Мъск, веселяк както винаги, избъбри доста неща, но започвам със... секса :). По-рано през годината Tesla Motors подаде документи за патентоване на името Model E, с което да нарече масовия си модел. Да, ама не! Защото:

"От Ford се обадиха и казаха, че ще ни съдят, ако използваме Model E. Ford убива секса!"

Какъв секс, какви пет лева, но си има обяснение. Нали вече си имат S и Х, трябваше им само Е, за да направят S-E-X. Щеше да е супер и цял свят да го обсъжда...

Мъск обаче подметна, че името, което замислят за масовия модел след отпадането на Model E, "може да се получи много добре".

Майтап, майтап, но ето нещо не по-малко интересно, само че доста по-сериозно. Чух Мъск да казва, че ще направи нещо много противоречиво с патентите на компанията.

Първото, което ми идва на ум е евентуално да ги споделят със света. Или поне тези за Supercharger системата, ако не от самите електромобили. Понеже друго, което Мъск (с известна тъга) каза за пореден път, е, че засега други авто марки не са заявили желание за съвместна дейност, да получат инфо или да се задействат много по-стабилно с разработка на електромобили.

В неговата позиция, като трябва да внимава какво говори, Елон не поясни какво има предвид. Само мога да си представя обаче какъв ефект ще има споделянето на технологиите на Tesla Motors върху другите автопроизводители. И върху тези на зарядна инфраструктура, а и защо не различни други.

Едно такова споделяне в стил 'Нека има за всички' би дало супер тласък на ЕМ пазара. Като се сетя, че Tesla има патент за зарядна станция с множество портове, такава за 5-минутно зареждане и хибридна батерия, която засега не произвежда – други може да се възползват от тези технологии и да дори да ги подобрят.

Това ми пасва идеално, защото веднага се сещам за една изумителна приказка:

В живота си ще получиш всичко, което искаш, ако помогнеш на достатъчно други хора да получат каквото искат.

  Zig Ziglar

Но това го знаеш прекрасно и без някой да ти го казва – чудесно е, когато ти дават най-доброто от себе си и как да не отвърнеш със същото. Ако това е новият "противоречив" ход на Елон Мъск за катапултиране на електрическата мобилност – супер и нямам търпение да разбера.

Не всички може да са ОК с това. Акционерите, например. Ти виждаш ли го като риск за компанията или предпочиташ да го гледаш като едно огромно потенциално добро за човечеството?

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Хора в тази дискусия

Коментари (3)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

На мен ми се струва, че останалите производители, които като че ли произвеждат електромобили малко между другото, странят някак си от Тесла. Един вид "Абе вие там Тесла, сте супер, ама хайде ние да си правим коли, както ние си знаем, че имаме традиции в тая работа...". Но аз съм сигурен, че ако продължават да се игнорират, Тесла ще ги издуха със следващите си модели отново. Те въобще защо почнаха да правят електромобили? Защото е модерно, и искат да имат нещо там да покажат в тази насока...

На мен ми се струва, че останалите производители, които като че ли произвеждат електромобили малко между другото, странят някак си от Тесла. Един вид "Абе вие там Тесла, сте супер, ама хайде ние да си правим коли, както ние си знаем, че имаме традиции в тая работа...". Но аз съм сигурен, че ако продължават да се игнорират, Тесла ще ги издуха със следващите си модели отново. Те въобще защо почнаха да правят електромобили? Защото е модерно, и искат да имат нещо там да покажат в тази насока !?.... Не са им лоши моделите, но някак си като че ли липсва сериозност, бъдещи планове, страст. Ако Тесла си отворят патентите, нищо чудно да ги игнорират, някак си от високомерие Много глупости написах - дано не ми се смеете

Виж още
Илиян Звездоброев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

А на мен ми се струва, че Ford верно уби S-E-X-а – ставаше си супер готина тройка, макар и не шведска xD

Мартин Хаджистойков
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

И аз така мисля. Малко ми се струва че се подценява като цяло епохата на електромобилите. Един вид "Аве електро електро ама я глей тука тая бегачка с ДВГ(нищо че тряя ходиш с цистерната зад тебе) колко дига.". И точно като че ли другите правят електрота ама колкото да са в играта. Ще видим какво ще стане. Аз също съм оптимист и съм твърдо "ЗА" елетромобилите. Мисля че това е бъдещето - енергия от слънцето и вятара и електромобили. И както казва водещия на предаването КОСМОС по NatGeoTV "С...

И аз така мисля. Малко ми се струва че се подценява като цяло епохата на електромобилите. Един вид "Аве електро електро ама я глей тука тая бегачка с ДВГ(нищо че тряя ходиш с цистерната зад тебе) колко дига.". И точно като че ли другите правят електрота ама колкото да са в играта. Ще видим какво ще стане. Аз също съм оптимист и съм твърдо "ЗА" елетромобилите. Мисля че това е бъдещето - енергия от слънцето и вятара и електромобили. И както казва водещия на предаването КОСМОС по NatGeoTV "С нетърпение чакам момента когато ще поставим последния ДВГ в музей.". Само си представете следващите поколения как ще гледат на ДВГ-то. И аз май много глупости написах ама карай.

Виж още
freeman_bg
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума