Първият електромобил на Audi е за друга планета

Технологии

В този блог: Audi lunar quattro е електрически ровър предназначен за Луната.

Ровърът на Audi се задвижва от система базирана на e-tron технологията разработена за земните возила и е съвместно творение на Audi с група инженери участващи в Google Lunar XPRIZE състезанието...

Това е уникално предизвикателство за приземяване на ровър (изработен с частни инвестиции) на лунната повърхност, където трябва да измине поне 500 метра и да изпрати обратно снимки към Земята.

Въпросната група инженери е базирана в Берлин и се казва Part-Time Scientists. Според тях ровърът ще бъде пренесен до Луната на 385,000 км на борда на SpaceX Falcon 9 ракета.

От страна на Audi в проекта за разработка на ровъра са участвали 16 инженера, които са успели да намалят теглото на ровъра от 38 на 30 кг. Всъщност са изработени два ровъра, които ще бъдат доставени с модул ALINA, който може да достави до 100 кг.

На Луната, ровърите се ориентират само с помощта на четири камери. Всяко от колелата се задвижва самостоятелно и може да се върти на 360 градуса около вертикална ос.

Енергията се осигурява от соларни панели с променящ се ъгъл, които зареждат батериите и осигуряват енергията за движението и камерите.

Мисията е ровърите да бъдат приземени в долината Таурус-Литроу, където се намира ровърът от Apollo 17 мисията. Екипът на Part-Time Scientists ще се опита да го снима и ако успее с изпълнението на цялата мисия ще получи $30 милиона от Google Lunar XPRIZE. Part-Time Scientists е сред последните пет екипа (от стартирали 30) в надпреварата.

От: Electrek


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари