Първият "соларен" път е открит във Франция

Технологии

В този блог: В Нормандия построиха първия автомобилен път, покрит със соларни панели.

Съоръжението е струвало 5 милиона евро и е с дължина 1 км. Участъкът е в тестов период за 2 години, в който ще се установи дали може да захранва близкото село...

Пътят е покрит с 2 800 кв. м. панели, които ще произвеждат енергия за уличното осветление на малкото селце Tourouvre-au-Perche с около 3,400 жители.

Изграждането на съоръжението е струвало 5 милиона евро. Очаква се около 2,000 превозни средства да минават през участъка всеки ден. Соларният път е изграден с тестов период от 2 г, в който да се установи дали ще произвежда достатъчно енергия и дали изграждането на подобни съоръжения е рентабилно.

През 2014-та в Кромение, Холандия беше изградена вело алея, покрита със соларни панели, която произвежда 3,000 кВтч – достатъчно да захрани едно домакинство за цяла година. Въпреки това разходите по изграждането на алеята можеха да платят производството на 520,000 кВтч електроенергия.

Соларният пътен участък е част от проекта Wattway, чиято цел е изграждането на мрежа от подобни "соларни" пътища. Досега такива панели са тествани в паркинги из цяла Франция. Панелите са покрити с няколко слоя силикон, които ги правят достатъчно здрави да издържат дори на тежкотоварни превозни средства. Производителят Colas се надява да намали цената за производство и има над сто проекта във Франция и други страни.

Нормандия не е известна като слънчево място, със само 44 слънчеви дни на фона на 170 в Марсилия, например. Критиците се съмняват доколко парите на данъкоплатците трябва да се харчат за тази нова технология. Все пак изграждането на съоръжения осигуряващи ток от възобновяеми енергийни източници трябва да бъде финансово оправдано.

Президентът на съюза за възобновяеми енергийни източници Жан-Луис Бал спомена, че трябва да се определят разходите, производството на електроенергия и животът на съоръженията. Засега няма отговор на тези въпроси. Точно затова двугодишното наблюдение на соларния път ще даде повече яснота.

От: The Guardian


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари