Дали ще "караме" Tesla Model 3 с гръб към челното стъкло?

Технологии
В този блог: Според ИД на Tesla Motors Елон Мъск – след 5-6 на пазара може да има изцяло автономни електромобили.

Днес, 8 септември, 2014 г., човекът начело на Tesla Motors Елон Мъск е в Япония, за да връчи ключовете на първите местни купувачи на Model S. Това се случва точно след успешното изстрелване на ракета на другата му компания, Space X, но в Япония Мъск говори за нещо друго – предстоящата технология, с която електромобилите ще се движат сами...

Японската Nikkei цитира Мъск, който казва, че компанията му планира да разработи собствена автономна задвижваща система, част от която ще бъде внедрена до три години.

Но Мъск отива още малко по-напред, твърдейки, че "Технологията с изцяло самостоятелен авто-пилот вероятно ще бъде готова до пет-шест години. Системата и софтуерът ще бъдат проектирани от Tesla, но със сигурност ще използваме сензори и компоненти от много производители".

Частично до три години твърде вероятно означава, че въпросната част от автопилотната технология ще намери място в масовия Model 3, чиято цена в САЩ трябва да стартира от $35,000. Засега няма индикации каква ще е цената в Европа, но обикновено се получава така, че просто се сменя знака на валутата...

"Смятам, че в дългосрочен план всички коли на Tesla ще имат функция пълен авто-пилот," е споделил още Мъск. На този етап Tesla вече разполага с нужната информационна технология и остава да работи основно по безопасността.

Другото интересно от посещението на Мъск в Япония е индикацията от негова страна, че Tesla ще работи тясно с японски компании. Това е повече от ясно, защото Panasonic произвежда батериите за колите на Tesla, но става дума и за Toyota, от която Tesla закупи завода в Калифорния, където сега се произвежда Model S. Тази година Toyota планира да спре с покупката на батерии от Tesla, но двете компании ще продължат да си сътрудничат като целта на Tesla е до две или три години да сключи сделка за доставка на батерии, електромотори, трансмисии и други компоненти с Toyota.

Интересно е, защото Toyota така силно настоява за водорода (електромобили с горивни клетки) и като че упорито отказва да прави електромобили с батерии. Дали пък в това изказване на Мъск не се прокрадва идеята, че Toyota все пак ще тръгне в чисто електромобилна посока?

Предстои да разберем, но сега – на първите Model S собственици в Япония честито, а ние се надяваме през октомври да съберем повече информация за предстоящия монтаж на Tesla Supercharger зарядни станции в България през 2015 г.

Източник: Nikkei

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения