Нова 24 кВт DC зарядна станция за България

Зарядни станции

От есента, първо в България (в нашия регион), ABB започва да предлага нова компактна DC зарядна станция с мощност 24 кВт.

Устройството е със значително по-малки размери и цена от тези на стоящите DC колонки на ABB с мощност 50 кВт (и нагоре) и освен на стойка може да се монтира също на стена.

На пръв поглед мощността изглежда много ниска за DC зарядна станция, но защо такива устройства са важни за електрическата мобилност?

Причините са няколко, но ето основните:

Мощните DC зарядни станции все още са скъпи, особено ако се налага да се инвестира в няколко броя за монтаж на едно място. Те са по-подходящи за дълги пътувания, където човек не би искал да чака много за зареждане.

От друга страна, компактната DC зарядна станция е много подходяща за различен тип обекти, на които се прекарват по два или повече часа. Ето как изглеждат нещата в цифри:

Ако електромобил като Renault ZOE се зарежда за под 2 часа изцяло на АС станция заради своето мощно 22 кВт бордово зарядно, за колите с 6-7 кВт бордови са нужни по 5-6 часа. Но на DC станция с макс. мощност 24 кВт (22.5 кВт постоянна) времето за зареждането им спада до час-два, както е в примера със ZOE.

Това прави компактната DC зарядна станция с по-ниска мощност изключително използваемо устройство, което в много случаи ще предлага адекватно зареждане. Ако, например, имаш пътуване на 200 км, при достигане на крайната цел можеш да заредиш за час и половина на DC станция докато свършиш работа и потеглиш обратно (или към друга цел).

Така и електромобили от първо поколение с по-малки батерии ще могат да се използват много повече, което не е никак удобно, ако се разчита само на бавните им АС бордови зарядни устройства.

Нещата са по-изпълними и от инвестиционна гледна точка, тъй като на (ориентир) цена под 28 000 лв с ДДС DC Wallbox станцията може да е 2 до 3 пъти по-евтина от по-мощните устройства (50-75 кВт). Иначе казано, например за фирмен или търговски паркинг, няколко малки и по-бавно зареждащи DC станции може да са много по-добро решение от една мощна станция, на която се чака за зареждане. Това е нещо като: По-бързо, но с не малка вероятност да чакаш на опашка, срещу по-бавно, но веднага (или след съвсем кратко чакане при голям трафик).

ABB DC Wallbox станцията може да се поръчва в различни конфигурации:

  • С CHAdeMO кабел
  • С CCS кабел
  • С CHAdeMO и CCS кабел

eCars е официален партньор на ABB в България и предлага всички модели DC зарядни станции на компанията, включително новия DC Wallbox, както и професионални огледи/консултации и монтажи с тест и активация.

За цени на всички DC зарядни станции, както и за консултации, инсталации и изграждане на цялостни инфраструктурни решения за електрическа мобилност търсете екипа на eCars на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и +359 894 354 464.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари