Понеделник, 16 Май 2011 09:00

Планинският режим на Chevrolet Volt – неподозираната ефективност

От
Chevrolet Volt в планината

Първият електромобил с удължен пробег на GM, Chevrolet Volt е на пазара в САЩ от няколко месеца, но вече е обект на безброй тестове и прегледи, повечето от които с положителни отзиви. Един от екипите, имал възможност да провери качествата на Volt в различни направления е този на колегите от Plugincars.com, а последният тест на Ник Чеймбърс определено дава супер ценна информация за едно от неподозираните или пък може би малко пренебрегвани качества на колата - шофирането в "Планински режим". Ето какво мисли Ник по въпроса...

"Вече съм карал доста пъти Volt, но наскоро имах възможността да го използвам като лична кола за по-дълъг период от време. Иначе казано, това е първият път, когато шофирах колата повече от няколко часа или няколкостотин километра наведнъж. В продължение на пет дни карах Volt с работно темпо, развеждах и семейството си насам натам, изпълнявах поръчки и дори пренесох няколко сгъваеми маси и шест сгъваеми стола от един голям мебелен магазин. Освен това направих 500 км тур през Cascade Mountains от моя дом в централната част на щата Вашингтон до Сиатъл и обратно.

Макар мнозина вече да са говорили екзалтирано за колата, включително аз — тиха, забавна за каране и удобна — най-много научих при шофирането в планината. Тогава беше и единственият път, когато използвах бензин за целия период, при който шофирах колата. Но най-важното е, че открих много полезна стратегия за шофиране за дълги преходи с Volt, която може и да е описвана от други хора, но досега не съм видял подобни отзиви и ми се стори важно да споделя наученото.

Планинският режим е страхотна и недооценена функция на Chevy Volt

За онези от вас, които не знаят, Volt има три режима на движение: Нормален, Спортен и Планински. Първите два говорят достатъчно сами за себе си и повечето хора просто биха избрали някой от тях в зависимост от своя стила на каране. Мистериозният Планински режим обаче е незаслужено оставен на заден план. Всъщност, някои много отявлени Volt почитатели отиват то там, че да кажат, че почти не намират причина да го използват.

Моят опит обаче показва, че Планинският режим е изключително полезен за дълги пътувания дори по равни пътища.

Както името подсказва, Планинският режим "принуждава" Volt да превключи от режим на 100% захранване от батерията в режим поддържане на захранването (при който двигателят изразходва гориво, за да генерира електричество и понякога директно задвижва колелата в стил хибрид, макар че Volt е електромобил с удължен пробег и използвам сравнението само за илюстрация) доста преди тя да се изтощи. Според инженерите на GM, това се прави за съхранение на енергията на батерията, помагайки на колата да изкачва по-стръмни пътища с допълнителната енергия от електрическия мотор, откъдето и термина "Планински режим". Обратното, в Нормален и в Спортен режим, колата използва всяка капка енергия от батерията, преди да превключи на режим за поддържане на захранването.

Но, с какво е полезен Планинският режим при дълги преходи при непланински терени? Volt има по-нисък разход на гориво извън града в режим с поддържане на захранването, отколкото при шофиране в града в същия режим. Агенцията за защита на околната среда на САЩ определи официално разхода на Volt на 6,7 градско/5,9 л/100 км магистрално шофиране без използване на наличната в батерията енергия, но по мое мнение при поддържане на захранването на магистралата разходът е по-скоро 5,5 л/100 км (да, това е изчислено без разходите за зареждане на батерията от мрежата). Имайки предвид, че пристигайки в крайната точка на вашето пътуване вероятно ще имате поне няколко километра градско шофиране със съответните по-ниски скорости, добре е да имате възможност да го направите в изцяло електрически режим, вместо да използвате гориво при по-висок разход. За съжаление, ако сте шофирали в Нормален режим, до пристигането в крайната точка вероятно ще сте изразходили всичките съхранени електрони за пътуването по магистралата при високи скорости.

Съответно, за разлика от режима с поддържане на захранването, 100% електрическият режим е много по-ефективен при ниски скорости в града. Електрическото задвижване при силното съпротивление, генерирано от високите скорости по магистралите не е особено уместно. Някои зареждаеми хибриди, като BYD F3DM, позволяват на водача да превключва между електрически и хибриден режим по желание — а Volvo направи тази функция основна в бъдещия си V60 зареждаем хибрид. За съжаление Volt не разполага с бутон за принудително превключване между електрически и режим с поддържане на захранването, просто защото не е хибрид, но Планинският режим е нещо като заместител на тази функция.

Как работи?

Първо, опитайте да определите какво разстояние ще изминете с по-ниски скорости до пристигане в крайната точка на вашето пътуване, грубо, разбира се. Приемете, че Volt има около 60 километра пробег на електроенергия при ниски скорости. След като в батерията ви остане енергия само за няколко километра, но малко повече от нужното за градското шофиране, превключете от Нормален на Планински режим. До няколко километра колата ще превключи на режим поддържане на захранването, запазвайки заряда в батерията. Когато пристигнете в крайната точка, просто превключете обратно на Нормален режим и колата ще премине на електрическо задвижване. Ако се чудите на цялата тази логика, сега си обяснявате защо повечето хибриди имат малко по-висок разход на магистралата, отколкото в града, противно на колите с ДВГ.

Когато напуснах Сиатъл за дългото ми пътуване, шофирах в електрически режим, докато не остана около половината енергия на батерията — около 23 километра — излизането от града плюс петнайсетина по магистралата. На този етап превключих на Планински режим и в рамките на пет километра моят тестов Volt превключи на "хибриден" режим с поддържане на захранването. Скоро навлязох в планината и колата използва известно количество от енергията на батерията през двата прохода, но в повечето време регенерираше много повече, отколкото използваше електроенергия при спусканията (друга стратегия тук е да поставите скоростния лост на Volt на "L" вместо на "D", което прави регенериращото спиране много по-ефективно). При спускането почти не съм натискал педала на спирачките.

Когато стигнах до Сиатъл, реално бях регенерирал достатъчно енергия, за да добавя около 8 километра към градското ми шофиране, за общ пробег от 27 километра в електрически режим в града. Беше страхотно да карам "на ток" в града, спестявайки гориво, когато е по-неефективно използването му и без да изхвърлям никакви вредни емисии там, където причиняват най-много вреда.

Открих всичко това, когато случайно превключих на Планински режим в точния момент и много бързо осъзнах колко полезно може да бъде това. Ако притежавах Volt, щях да използвам тази функция много повече, отколкото реално й се отрежда. За щастие тази стратегия ще помогне и на вас. Опитайте я и дано постигнете по-добри резултати, ако вече не я използвате."

Още малко търпение, хора, колата ще дойде и в България, само че като Opel Ampera. И когато този момент настъпи, вече ще сте въоръжени с тази информация и ще използвате Ampera по-ефективно, което неминуемо ще ви достави допълнително удоволствие. А, за да ви окуражим малко, ще ви кажем, че Opel Ampera ще бъде изложен по време на автосалона в София през юни. Това ще бъде първата ви възможност да се запознаете с колата отблизо. Не я пропускайте!

[Източник: Plugincars]

Прочетено 3349 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:12
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.