Сряда, 29 Юни 2011 11:00

Chevrolet Volt – електрическият магьосник

От
Chevy Volt 2011 разбуни спорове относно принадлежността си

Кога Chevrolet Volt 2011 не е зареждаем хибрид?

Когато изминава 4.000 км между две пълнения на резервоара!

Точно толкова е изминал един тип от Мериленд, САЩ - някой си Джеф Пармът, който от шест месеца кара собствен Chevrolet Volt 2011. Всъщност, той за първи път посещава бензиностанция, от закупуването на автомобила.

До излизането на колата на пазара миналата зима, от Chevrolet бяха категорични, че Volt 2011 е електромобил с удължен пробег. Това е факт, докато не бе разкрито, че при определени обстоятелства, удължаващият пробега на колата бензинов двигател, може директно да задвижва предните колела, което я прави един зареждаем хибрид.

Цяла група от електрически фенове бяха ужасени. "Как може General Motors да ни измами така?". За тях, Volt не е нищо повече от автомобилния еквивалент на mudblood (от филмовата поредица за Хари Потър - пренебрежително название на магьосник без потекло; стоящ по-ниско в магьосническата йерархия - бел.ред.)

Но точно както умната Хърмаяни Грейнджър от Хари Потър (която е mudblood), за Chevrolet Volt е доказано, отново и отново, че може да бъде точно толкова електрически, колкото всеки електромобил... колкото Nissan LEAF, например.

Буксата за зареждане на Chevy Volt е малката точка, осигурила големия пробег
Буксата за зареждане на Chevy Volt е малката точка, осигурила големия пробег

За изминаването на 4.000 км с един резервоар бензин, разпределението се равнява на 3450 км 'електрическо' шофиране и само 550 км на бензин. Казано по друг начин, 34-литровият резервоар на Volt, осигурява приблизителен разход от 0,85 л/ 100 км.

Това е достатъчно, за да накара коли като 'миришещата' бензина Toyota Prius 2011, да изглежда икономична като Hummer.

Въпреки че едва ли повечето шофьори на Volt ще могат да постигнат такъв дълъг период между две зареждания на резервоара, може би е време за Chevrolet - и електромобилната индустрия въобще - да признае, че когато се кара грижливо, на пътувания в рамките до 50 км, за Chevrolet Volt модел 2011, може категорично да се каже, че е по-скоро електро-, отколкото автомобил, който няма нужда от удължаване на пробега за шофьори, които знаят как да го използват и се движат най-вече на кратки разстояния.

[Източник: WJLA.com]

Прочетено 1605 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 13:16
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.