Сряда, 17 Август 2011 12:00

Great Wall Motors ще прави електромобили с Coda Automotive

От
Great Wall Voleex C20EV на Автосалон София 2011

Great Wall Motors вече е известно име в България и причината за това е сътрудничеството й с Литекс Моторс, която изгражда собствен завод за производство на коли край Ловеч - всъщност, през есента от там вече трябва да излиза готова продукция. По време на Автосалон София 2011 двете компании имаха честта да открият събитието на своята пресконференция, на която гост беше и новият транспортен министър г-н Московски. Точно там видяхме за първи път Great Wall Voleex C20EV - прототип на електромобил, който мениджърът на Great Wall за България Николай Ликьов сподели, че ще бъде "разгледан като работен проект в края на 2012 г."..

Тук в схемата се намесва базираната в Калифорния Coda Automotive, обаче, компания, която разработва литиево-йонни батерийни системи и има свой собствен електромобил, Coda Sedan. Връзката е в това, че Coda сключи договор за разработка на електрически превозни средства с китайския гигант Great Wall Motors за глобална дистрибуция. Целта на партньорството е специфично разработените литиево-железен фосфат батерии да се вграждат в колите на Great Wall, които ще бъдат продавани по цял свят. За момента нямаме такава информация, но ще се опитаме да разберем дали в завода край Ловеч ще се сглобяват електромобили.

Споразумението определено няма влияние върху Coda Sedan, петместен седан, чието производство в Хафей, Китай все още не е започнало, преди финално сглобяване на колите в САЩ. Coda твърди, че първите доставки на струващия $44,900 електромобил ще започнат в четвърто тримесечие на 2011 г., с планирано производство на 14,000 броя след представянето на колата в Калифорния, което също е насрочено за края на тази година.

Ние естествено се интересуваме от Great Wall електромобилите, които някой ден може да се сглобяват край Ловеч и силно се надяваме това да е повод да очакваме определено атрактивни цени.

eCars.bg

Прочетено 2944 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:17
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.