Четвъртък, 18 Август 2011 15:00

Volt-базиран Cadillac ELR – официално от General Motors

От
Cadillac ELR - луксозният братовчед на Chevrolet Volt

Е, не се мина много време след като в интернет пространството се появи информация за 'възраждането' на Cadillac Converj и General Motors потвърди: Показаният през 2009 концептуален автомобил, базиран на платформата на електрическия Chevrolet Volt, влиза в производство.

Електрическото спортно купе на Cadillac ще се нарича ELR и ще бъде добавка към сегашния среден клас седан CTS и очакваните скоро на пазара ATS компактен и XTS голям седан. Името, според Cadillac, отговаря на електрическото задвижване на модела.

Естествено на този етап данни за оскъдни и включват лаконични неща от сорта на "ELR е в стадий на разработка" и "подробности за производителността, цената и сроковете ще бъдат обявени по-късно", а източници от компанията загатват за пазарен старт в края на 2013-та най-вероятно като модел 2014. Няма как, цялата тази работа иска време...

Както и първата генерация Chevrolet Volt, Cadillac ELR ще се задвижва с електромотор, свързан с предните колела. T-образна 16 кВтч литиево-йонна батерия между седалките (и под задната) ще осигурява до 65 километра изцяло електрически пробег, а след изчерпване на заряда в батерията бензинов двигател ще задвижва генератор, произвеждащ електричество за батерията за още близо 500 километра пробег.

Очаквано, "концептуалната кола генерира моментален ентусиазъм”, казва Дон Батлър, вицепрезидент по маркетинга на Cadillac. Според него, Cadillac ELR ще предложи "комбинация от електрическо задвижване, топ дизайн и удоволствието от шофиране на спортно купе в едно".

Надяваме се да е така, макар че до 2014-та има много време, а за тогава е планиран и стартът на продажбите на BMW i8...

[От: Green Car Reports]

Прочетено 1253 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:16
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.