Четвъртък, 12 Януари 2012 18:40

Хечбекът Tata еМО – електрoмобилен минимализъм (видео)

От
Tata eMO е само концепция, а дали ще се появи на пътя, не знаят дори от производителя

Не много назад във времето, имаше твърдения, че Tata еМО никога няма да види бял свят (хм, 'що пък бял, нямаше да види никакъв). На авто изложението, провеждащо се в Детройт в момента, представители на Tata Tech. намекнаха, че ако звездите се подредят по правилния начин, можем да видим нещо, някакво такова като eMO на пътя. Някой ден.

Кевин Фишър, президент на програмата за развитие на превозни средства Tata Technologies казва, че 'основният замисъл на eMO е "да бъде гигантска визитна картичка", целяща да покаже възможностите на компанията. Има 15 патента в процес  благодарение на еМО, например премахването на колонката между вратите с цел оптимално използване на пространствата, както и нестандартното отваряне на задните врати. Задните седалки са прилепени максимално до задното стъкло, ход, който наистина прави възможно превозването на четирима възрастни в относителен комфорт.

Три неща, на които си струва да се обърне внимание:

Първо: минималистичият интериор спестява място за пътниците, с интересни решения - като това да има само един централен подлакътник, например.

Второ: за отваряне на задните врати извън колата, трябва да се пресегнете и достигнете дръжката от вътрешната страна - такава отвън няма!

Трето: ниската, полегата линия на покрива не представлява опасност за удар на главата при излизане от еМО. Рамката с необичайна форма е здрава и солидна, казва Фишър, добавяйки, че електромобилът е преминал успешно компютъризираните тестове за катастрофи, по стандартите на Северна Америка.

Специално на колегите от AutoblogGreen Фишър казва, че ако някой от Tata Motors дойде при него и поиска от отдел Технологии да произвежда eМО или да използва някоя от инженерните технологии за създаване на електромобил, той с радост ще се отзове. От Tata казват, че тази електрическа кола може да измине над 160 км с едно зареждане на бордовата 18,4 кВтч батерия и при това да струва около от $ 20,000 - малко над 30.000 лв.

[От: Autoblog Green]

Прочетено 1126 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:34
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.