Сряда, 06 Юни 2012 09:03

Inside Tesla: Model S казва Domo Arigato на Mr. Roboto

От
tesla robot

Темпото във фабриката на Tesla Motors във Фремонт, Калифорния, не спада, а точно обратното, и компанията напредва с етапите на производство на първите бройки на своята дебютна изцяло самостоятелна разработка – Model S. Вече повдигнахме завесата на серията Inside Tesla и в ъв вторник на сайта на електромобилния производител се появи нов блог, този пъти с видео от цеха, в който се произвежда в купето и снимка с интересното мото DOMO ARIGATO. Бърза проверка и на помощ както винаги идва Wikipedia, където пише, че това означава просто "Много ти благодаря!" на японски. На страницата с тези думи и снимката на робот, който се труди на парче метал пише още "Watch mr. Roboto assemble Model S", и оттам нашето заглавие...

Всичко в завода бачка под пълна пара за доставките на първите бройки модел от 22 юни, на клиенти направили заявка и оставили депозит за Model S преди повече от година. Наскоро хората в Tesla се изненадаха сами, като постигнаха 515 км пробег с една зареждане с Model S, след това изненадаха всички с новината, че доставките ще започнат месец по-рано, а сега има още изненади.

За тях след малко - първо да видим какво става в цеха за производство на купето. Видеото миналата седмица показа създаването на отделни панели на Model S на линията за пресоване и сега тези готови части отиват в зоната, където ще бъдат накичени по "скелета" на Model S.

След като панелите бъдат монтирани се получава това, което в Tesla наричат "Body in White" – купе, готово за боядисване. Но преди да се стигне до тази форма всичко минава през специалните роботи по линията, които на всяка станция оформят все повече Model S чрез всевъзможни процеси на залепване, нитоване и заваряване. Това е наистина рядка гледка – да наблюдаваш как една модерна кола придобива форма пред очите ти, макар и толкова далеч – но ние сме търпеливи, а както вече сме ви казвали, не сме единствените, които чакат с нетърпение Model S да дойде в Европа.

И понеже напоследък вече ври и кипи от електромобилни турове, новата изненада на Tesla е в същия дух – компанията тръгва на турне с Model S из цяла Америка. Е, ще дойдат и при нас – засега знаем само, че продажбите в Германия, например, трябва да стартират в началото на 2013 г. А това не е толкова далеч Surprised.

Има и още една изненада от Tesla, но така или иначе решихме да посветим деня на Model S, та ще ви разкажем за нея в отделна статия. Сега вижте танца на роботите:

eCars.bg

[Източник: Tesla Motors]

Прочетено 2147 пъти Последна корекция Сряда, 06 Юни 2012 10:36
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.