Понеделник, 11 Април 2011 09:22

Търсите алтернатива? Време е за хибридна кола!

От
Toyota Prius зареждаем хибрид

По-рано тази година, преди напрежението в Близкия изток да повиши цените на петрола, смятах, че зависимостта от вноса на петрола е най-важната причина за закупуване на хибридна кола. За съжаление, хибридните коли не могат напълно да премахнат зависимостта ни от от чуждия петрол, но могат да помогнат на потребителите да се предпазят от влиянието на покачващите се цени на горивата, причинени от зависимостта от вносен петрол.

С цени на петрола от повече от 112 долара за барел на международния пазар и вътрешни цени на горивата, които растат, зависимостта от чуждестранния петрол добре доказва защо трябва да се купи хибриден автомобил.

Така че, ако досега сте обмисляли придобиването на подобна кола, моментът да го направите наистина е настъпил.

Toyota Prius в множествено числозареждаем хибрид

В България вече се продават и изцяло електрически коли серийно производство и първите дори вече си имат регистрационни номера. Колите са Peugeot iOn, все още са доста скъпи (на цена от около €35,000, но технологиите ще се развият много бързо и само за година две цените ще паднат, а сегашният стандартен пробег на електромобилите от около 150км с едно зареждане ще бъде увеличен, вероятно дори двойно.

На цена от само около $50,000 изцяло електрическата Tesla Model S отива много по-далеч, с обявен пробег от 480 км на зареждане, когато влезе в производство по-късно (надяваме се силно) тази година.

tesla-model-s-1 tesla-model-s-2 tesla-model-s-3 tesla-model-s-4

Ако и това не ви е достатъчно, да, малолитражните дизели изминават двойно повече, но какво е положението при масово използваните (макар и дизелови) 4х4 лами, които кръстосват на богато българските пътища понастоящем? При цена на дизела от около 2,5лв/литър у нас, не е ли малко скъпичко да похарчиш 250 лв за един резервоар гориво, с който да стигнеш до морето (и в най-добрия случай да се върнеш)? Да не говорим за "нещата", които излизат от задната част на любимите на мнозина SUV возила...

Покупката на енергийно ефективна кола разбира се не е еднозначно действие, необходими са инфраструктура, чиста енергия и добра мрежа за поддръжка. Всичко това е важно, за да може всеки от нас да има спокойствието и сигурността, които вече е придобил и с които никой не би искал да се раздели.

Прочетено 3372 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:43
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.