Сряда, 17 Август 2011 09:00

Стимул: Соларни навеси за коли в Германия

От
Под соларен карпорт електромобилът ви ще е хем на сянка, хем ще се зарежда с електроенергия.

Държите ли колата си под навес? Имате ли гараж? Не са чак толкова много хората, които могат да се похвалят с такова удобство, но онези, които го имат, знаят каква е разликата. През лятото, когато слънцето пече силно, а през зимата, когато вали сняг, навесът е най-добрият приятел на колата ви. За гаража, ясно. Но понеже навесите обикновено играят ролята на защитник на вашата кола от атмосферните условия, защо да не играят и една още по-ефективна роля - на доставчик на енергия...

В Германия дават и добър пример – монтирането на слънчеви панели върху карпорт (навес за кола) е много лесно и след това слънчевата енергия поема останалото. За двадесет години се изплаща пет пъти. Германското законодателство за възобновяемата енергия подкрепя изграждането на карпорт конструкции и дори осигурява повече инвестиции, ако слънчевите панели за закрепени за навес (структура), отколкото ако са свободно стоящи, а карпортът определено е структура.

Макар че дотациите ще намалеят драстично след 2012 г., от август 2011 г., слънчеви енергийни системи на покриви генерират стимул от 28.74 Евро цента/кВтч, до 30 кВ. Стимулът за свободно стояща система е само 21.11 цента/кВтч.

Германия стимулира изграждането на слънчеви навеси за коли

Както и в Италия до тази година, където бяха инсталирани огромни количества подобни системи, сега и Германия стимулира такава инициатива в подкрепа на развитието на сектора на възобновяемата енергия.

Ние пък сме още на ниво противоречив закон за ВЕИ, та не знам дали скоро ще имаме подобна 'слънчева' схема. Дай боже!

[Източник: Solaranlagen-Portal.de]

Прочетено 21752 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:17
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.