Петък, 03 Юни 2011 08:00

В екоселището на принц Чарлс всеки дом ще има електро колонка

От

Негово Кралско Величество Принцът на Уелс планира построяване на еко селище в East Ayrshire, Шотландия, наречено Нокруун, в което инфраструктурата за зареждане на електромобили ще бъде ключов елемент. Планът включва 700 къщи, които трябва да бъдат изградени за 15 години и целта е да се демонстрирам че електрическите и хибридните коли могат да се интегрират успешно в провинциални общества с предварителното вграждане на зарядни колонки за електромобили във всеки дом. На разположение е и програма за споделяне на дизелови и хибридни коли, която ще бъде предлагана на жителите при нанасянето им в Нокруун...

На пръв поглед нищо не издава, че всеки дом в Нокруун ще си има електро колонка
На пръв поглед нищо не издава, че всеки дом в Нокруун ще си има електро колонка

Нокруун е на 60 километра от Глазгоу и на 150 километра от Единбург, което означава, че жителите на селището ще могат да стигат до някой от двата града с едно зареждане на Nissan LEAF, например. Но, за да премахне изцяло притесненията от пробега, принц Чарлз планира да постави зарядна станция ня половината път между Нокруун и Единбург.

Интересно е колко семпло и традиционно изглежда това футуристично техно селище на архитектурните планове. За идеята за вграждане на зарядна мрежа за електромобили просто няма какво да кажем - едва ли има по-добро интегрирано решение за електромобилите, макар да е ясно, че предвиден при строителството, този елемент ще бъде изпълнен много по-лесно. Не че в бъдеще няма да имаме хиляди и хиляди електро колонки монтирани в съществуващи вече сгради и обекти, но да помислиш за това от самото начало просто си е съвсем друго.

Сайтът на Нокруун

Водеща снимка: Revolve Eco-Rally

От: Inhabitat

Прочетено 1372 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:26
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.