Събота, 03 Септември 2011 13:00

Автошоу Франкфурт 2011 – 'Лазерно' електрическо Audi A2

От
Електрическа Audi A2 концепция с лазерни светлини

За разлика от Mercedes-Benz, както ще разберете от следващата ни статия, Audi като че ли не може да се насити на електро коли. Миналия месец писахме и по въпроса с германското електромобилно раздвижване, след наистина продължилата дълго германска 'електромобилна тишина', от която се възползваха най-вече Renault, Nissan, Opel и Chevrolet. Както предвидихме по-рано обаче, добрата стара конкуренция ще свърши своята работа по естествен път и автопроизводителите, които не искат да изостанат, ще направят всичко възможно да влязат бързо в крак с новите 'стари' тенденции. Стари, защото електро коли са правени преди повече от 100 години и реално в началото това е била основната и доминираща технология в авто(електро)мобилостроенето...

Така, след като вече няколко години работи по своята нова E-tron електрическа линия (с неособено атрактивно за французите име), Audi се готви да представи изцяло електрическа A2 концепция на Автошоуто във Франкфурт в средата на месеца. A2 е модел, който компанията създаде преди повече от десет години, изцяло посветен на ефикасността и икономичността. С разход от 3 л/100 км в градски условия за прочутата 1.2 TDi версия с автоматична скоростна кутия, A2, заедно с VW Lupo със същия агрегат, се превърна в символ на икономичност и за изненада на всички години поред печели първото място в класацията на ADAC за автомобил с най-малко аварии в Германия.

Затова и не останахме учудени, когато разбрахме за конвертираното (бившо бензиново) Audi A2 от А1 Лимитед от Исперих - изключително грамотно и интелигентно изпълнена електрическа конверсия - и посетихме града, за да видим инсталираната от общината и компанията електро колонка и разбира се да тестваме колата.

Обратно към компанията, обект на сегашната статия - за разлика от чудатия Urban Concept, който VW последва с подобния Nils, A2 EV е компактен четириместен електромобил, разработен отново изцяло с мисъл за ефективни технологии и нововъведения, като адаптивни лазерни фарове и стопове за удължаване на пробега. С други думи, това е един умен и интелигентен подход, който автопроизводителите вече подемат - вместо да чакат технологиите при батериите да се развият дотам, че да осигуряват адекватен пробег, работят за максимално подобряване на различните системи в колите, за изстискване на всеки възможен процент ефективност.

Така и така заговорихме за светлините, адаптивните светлини Audi нарича "следваща фаза в LED технологията, известна като лъчева матрица." Тези LED светлини си взаимодействат с микро рефлектори за прожектиране на силна, но очевидно не-заслепяващи светлини. A2 концепцията просто е посветена на светлината, с тъмният си стъклен покрив, който може да стане прозрачен само с едно натискане на бутон, което като че ли подсказва, че акцентът тук не е върху задвижващата система.

Техническите данни обаче са си важни и определено се надяваме повече такива да станат ясни по време на автошоуто. Дотогава, вижте как изглежда концепцията на снимките отдолу.

elektrichesko-audi-a2-concept elektrichesko-audi-a2-concept-1 elektrichesko-audi-a2-concept-2 elektrichesko-audi-a2-concept-3 elektrichesko-audi-a2-concept-4 elektrichesko-audi-a2-concept-5 elektrichesko-audi-a2-concept-6 elektrichesko-audi-a2-concept-7 elektrichesko-audi-a2-concept-8 elektrichesko-audi-a2-concept-9 elektrichesko-audi-a2-concept-91

eCars.bg

Прочетено 1869 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:49
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.