Вторник, 13 Септември 2011 08:42

И пак Mercedes – този път B-Class E-Cell Plus с удължен пробег

От
Mercedes-Benz E-Class E-Cell Plus електромобил с удължен пробег

Изглеждаше си като затишие пред буря - и такова се оказа. Електромобилната тишина около Mercedes-Benz продължи твърде дълго и в един момент тапата направо изхвърча - само за часове вече се появява информация за трети електро бенц. Има ли уловка? Не, но има нещо ново или хайде да го наречем различно - въпреки пристрастията на Mercedes към водородното гориво и тази малко объркваща 'клетка' в заглавието, в новата зелена алтернатива на компанията - E-Cell Plus - такова нещо като водород, няма...

Преставен като концепция, базирана на новия Mercedes B-Class, E-Cell Plus е оборудван с вече придобиващата все повече популярност технология 'удължител на пробега': в случая, малък бензинов двигател служи като генератор на електроенергия за батериите, удължавайки пробега при много ниски емисии и разход на гориво (точните параметри не са ясни засега).

Олекотените конструкции и намаляването на двигателния обем също са много модерно направление и в E-Cell Plus ролята на генератор изпълнява еднолитров трицилиндров турбо двигател, който зарежда литиево-йонната батерия след нейното изтощаване.

Електромоторът е основната задвижваща сила на тази концепция и нему се пада задължението да върти колелата - за целта, той разполага с 95 кс постоянна и 136 кс пикова мощност. Интересното в разработката на Mercedes е, че турбо двигателчето може също да задвижва предните колела, за ускорение от 0-100 км/ч в рамките на 11 секунди и максимална скорост от 150 км/ч.

Тази порция оскъдна E-Cell Plus информация завършваме с едно от най-важните неща - пробегът на колата с едно зареждане на батерията е 100 км само на електроенергия, а след включването на бензиновия мъник в играта може да изминете до 600 км. Разходът на гориво на способния да задвижва самостоятелно предните колела двигател засега не е ясен, но пък и що за електрическа идея е това?...

До появяване й през 2014 г. на пазара със сигурност ще разберем.

А вероятно и преди това, със започващия днес (прес дни) Автосалон Франкфурт 2011.

От: Automobile magazine

Прочетено 2002 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:37
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.