Вторник, 31 Май 2011 12:00

Притеснения от скъп петрол, срещу супер 'слънчев оптимизъм'

От
Петролните рафинерии замърсяват въздуха много, а и цената на продукта им се покачва

Ако не сте гледали новини през последните няколко години, трябва да знаете, че се води война в света на енергията. Докато арабският принц Ал-Уалийд бен Талал, 19-ят по богатство човек в света с огромни печалби от петрол, каза за CNN, че е притеснен от повишаването на цените на петрола, Марк М. Литъл от GE коментира пред Bloomberg, че в срок от 3 до 5 години ние ще бъдем в състояние да произвеждаме електричество от слънчеви панели за по-малко от 15 цента (20 стотинки)/ кВтч, което ще направи слънчевата енергия много по=евтина от петрола...

"Ние не искаме Западът да търси и разработва алтернативи, защото разбира се, ако цената на петрола продължава да расте, толкова по-голям стимул ще има да се търси заместител на "черното злато", казва принцът. Това е колкото готино изказване от негова страна, толкова и олицетворение на първичния страх на арабските държави, печелещи от търговия с петрол, че доходоносният бизнес е застрашен.

Принц Ал-Уалийд изчислява, че цената на петрола трябва да е между $ 70 и $ 80 (95-110 лв) за барел, а не на сегашното ниво от $ 100 (137 лв) и нагоре.

От другата страна на света, г-н Литъл, в качеството на Генерален директор "Проучвания" на GE твърди, че разработките на компанията ще осигуряват все по-евтина слънчева енергия, чрез изграждането на нови линии за производство на тънкослойни слънчеви клетки, подобни на тази, планирана за 2013 година. Той казва, че "новата фабрика ще бъде в състояние да направи слънчевите клетки за захранване на около 80 000 жилища на година".

Такива соларни станции са бъдещето на енергодобива
Такива соларни станции са бъдещето на енергодобива

Знаете как всички империи в света минават през възход и падение в своята история. Предполагаме, че е време нормалните цени на енергията да се завърнат, но този път без да е за сметка на замърсяването и че всеки може отново да бъде себе си, най-малкото - енергийно. Може да звучи като мечта, но знаем, че и мечтите се сбъдват от време на време.

[От: Green Optimistic]

Прочетено 7381 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:36
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.