Roadster 3.0 е нов пакет за 650 км пробег с първата кола на Tesla

Електромобили
В този блог: Tesla Roadster получава нова батерия, аеро кит и гуми.

Подаръците са душата на празниците и точно навръх Коледа Tesla Motors реши да изненада първите си клиенти с нов пакет за оригиналния Roadster...

Новият Roadster 3.0 е пакет от подобрения за Tesla Roadster в чест на хората, които подкрепиха компанията в детските й години. Да се изръсиш $100,000 за нова електро модификация, за която не знаеш нищо се иска(ше) много кураж и вяра. И ето че това се отплаща.

През 2008 г. Roadster е първият сериен електромобил на пазара с литиево йонна батерия, но оттогава насам технологиите се подобриха значително. Сега екипът на Tesla използва своя опит от постоянното подобряване на Model S за обновяването на Roadster. Ето какво съдържа новият 3.0 пакет (в три основни области):

1. Батерия. Оригиналната литиево-йонна батерия на Roadster беше първата от този тип в производствена модел. През 2008 г. тя беше произведение на изкуството, но технологиите се подобриха значително през следващите години и сега Tesla разполага с 31% по-ефективна клетка (18650 форм фактор) от използваната в Roadster. С такава клетка новият батериен пакет ще осигурява около 70 кВтч за същия обем като на оригиналния (53 кВтч).

2. Аеродинамика. Коефициентът на челно съпротивление на Roadster е 0.36. Бива, но с нов аеро кит екипът на Tesla очаква да постигне около 15% подобрение, с което да свали до 0.31 този показател.

3. Съпротивление при търкаляне. Гумите на Roadster имат коефициент на съпротивление при търкаляне (Crr) 11.0 кг/тон. С новите гуми в Roadster 3.0 пакета този Crr показател спада на около 8.9 кг/тон за около 20% подобрение. Пакетът ще включва подобрения и в лагерите на главините и съпротивлението на спирачките за намаляване на общото съпротивление на колата в движение.

Комбинирайки всичките тези подобрения екипът на Tesla гони 40-50% подобрение в пробега между оригиналния Roadster и Roadster 3.0 или в цифри до към 400 мили (близо 650 км) пробег. Това е огромен напредък, като е важно да уточним, че този пробег ще е възможен в рамките на определена скорост. От Tesla не уточняват какви са ограниченията, но ще направят демонстрация с шофиране между Сан Франциско и Лос Анджелис в първите седмици на 2015 г.

Поръчки за ъпгрейд на Roadster електромобили ще приемат от пролетта след като новата батерия премине тестовете за безопасност.

И накрая, както завършва и блогът на Tesla Motors по въпроса – екипът е убеден, че това далеч не е последният пакет за Roadster и можем да очакваме такива още много години напред.

За момента – туитна Елон Мъск на 26 декември (но този туийт беше изтрит по-късно) – "не се очаква нова батерия за Model S, но очевидно в един моомент такава ще има".

Камъчето обаче е изплюто ;).

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения