Потребителски данни за загуба на капацитет в батерията на Tesla Model S

Електромобили
В този блог: Tesla Model S на 80,000 км с 6 процента загуба на капацитет в батерията

Към началото на 2015 г. Tesla Motors се предлага с два вида батерии – 60 кВтч и 85 кВтч. Гаранцията за 60 кВтч (вкл. задвижващия модул) е 8 г. или 200,000 км, а тази за 85 кВтч батерията и задвижването е 8 г. и неограничен пробег. С годините батериите обаче губят малка част от капацитета си и от потребителски данни вече знаем каква е тя до момента и какво да очакваме за известен период напред...

Холандецът Мерин Куманс редовно предоставя такива данни в холандско-белгийския Tesla форум и най-актуалните са на графиката по-долу.

Всяка точка на тази графика представлява колата на някой потребител, като оранжевите са за 85 кВтч, а сините за 60 кВтч коли. По вертикала е загубата в капацитета на батерията, а по хоризонтала навъртените километри.

Измерването се прави с пълен (range) заряд (100%) и след това се проверява типичния или прогнозния пробег. Сравнението се прави спрямо пробега от 0 км, което за 85 кВтч Model S е около 400 км типичен или 500 км прогнозен.

От графиката се вижда, че колкото повече километра изминава колата толкова спадът в капацитета започва да се забавя. След примерно 80,000 км, общият спад е около 6%, след което на всеки 50,000 км капацитетът се очаква да спада с по близо 1%.

{japopup type="image" title="Загуба на капацитет в батерията на Tesla Model S спрямо общия пробег – Графика: Maarten Steinbuch" content="images/stories/2015/jan/tesla_model_s_spad_kapacitet_bateria.png" }tesla_model_s_spad_kapacitet_bateria{/japopup}

Без да знаем каква е възрастта на електромобилите в графиката, ако сред тях има от първите (преди Tesla да започне да предлага европейска версия) най-старите сега са на макс. две години и половина. Това е само хипотеза, но ако я приемем, батерията на Model S на 2,5 години и/или 80,000 км губи 6% от капацитета си. Според прогнозата за още процент надолу на всеки 50,000 км, на 5-та година и на около 180,000 км спадът ще е 8-9%, а на осмата вероятно 11-12%.

{japopup type="image" title="Гаранция на батерията и задвижването на Tesla Model S" content="images/stories/2015/jan/tesla_model_s_garancia_bateria.jpg" }tesla_model_s_garancia_bateria{/japopup}

Засега това са най-актуалните потребителски данни за спад в капацитета на батерията на Tesla Model S, които намираме Дават достатъчно добра представа и ще са полезни за нови купувачи и при заформящия се полека пазар на употребявани Model S. Имай ги предвид, а ние ще актуализираме напред във времето!

Виж още: 'Тайните' на Tesla – бързото зареждане по-добро за батериите от бавното

Ще е чудесно да имаме информация и от български собственици на Model S, за което ще пуснем тема във форума.

От: Maarten Steinbuch

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Това според мен е напълно приемливо. Имайки предвид, че аз 80 000 км ще ги направя сигурно за 8-10 години
Аз честно казано, мислех, че ще има повече проблеми с батериите - капацитета ще пада по-бързо. Развиват се нещата, напредват. Супер!

Илиян Звездоброев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума