Петък, 02 Декември 2011 15:50

Парламентът дръпна ръчната на стимулите за покупка на електромобили

От
Засега у нас няма да има стимули за покупка на електрически коли

В сряда, последния ден на ноември, беше направен първи (неуспешен) опит за прокарване на идеята фирмите да си възстановяват ДДС при закупуване на електромобил, пише Труд. Предложението не получи нужната подкрепа и бе отхвърлено от Бюджетната комисия при обсъждането на Закона за ДДС, въпреки че негов вносител беше зам.-шефът на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов. Съвсем наскоро зам.-министърът на икономиката Делян Добрев също обяви, че 'електростимулът' ще бъде въведен от 2012 г. Но не би...

"Министерството на икономиката подкрепя такова предложение, но то ще стимулира само покупките от страна на фирми, регистрирани по Закона за ДДС. Физическите лица няма как да се възползват и ефектът ще бъде малък", коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Освен това според нея европейската ДДС директива не предвижда възможност да се направи изключение за електромобилите. Подобна възможност има само за превозни средства, които се използват за транспортни, охранителни, таксиметрови, куриерски услуги, за коли под наем и за обучение на шофьори. Хм, чакай да помисля малко. Помислих - ми те електромобилите май се използват за транспорт. Съответно могат и дори идеята е да се използват точно в изброените отгоре направления.

Целта е да стимулираме иновациите и евентуалното производство на електромобили в България. Разбрах, че предложението ми противоречи на европейската директива, но не го изтеглих, защото искам да предизвикам дебати по темата”, коментира пък действията си Валентин Николов.

Е, не стана от първи път, но темата наистина е отворена, а това си е начало на по-сериозна държавна намеса в сферата на електромобилите. Естествено, че бихме предпочели да мине от раз такова предложението-стимул, но няма да униваме при първия неуспех. Все пак се стигна до реално гласуване - не е само проект на маса или хипотеза. Можеше да се случи обаче, предвид изказвания на министър Трайков в тази посока, който на втората конференция за електрически превозни средства в София обяви възможности за данъчни стимули за покупка на електромоболи по линия на правителството, които засега явно не се споделят масово като виждания.

Но вече сме се свързали с нашия партньор cars21.com, една от най-големите B2B електромобилни платформи, базирана в Брюксел за консултация по въпросното твърдение с директивата. Иначе, звучи добре в полза на потребителя тази защита - все пак наистина фирмите са едната част на нещата, но в повечето държави, където вече има гласувана държавна помощ за покупка на електрическа кола - тя е за всички.

Вие какво мислите за отхвърлянето на това предложение? Кажете ни в коментарите отдолу. Мнението ви има значение!

eCars.bg

Прочетено 2030 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:10
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.