Хърватският производител на електромобили Rimac привлече първи €10 милиона

Блог
В този блог: Rimac Automobili завърши Серия-А инвестиционен кръг за 10 милиона Евро.

Младият Мате Римац от Хърватска стана бързо известен в автомобилния свят, след като преди няколко години превърна старо BMW в мускулеста електро кола и след това отиде много по-напред със супер електромобила Concept_One...

Зелената електро фурия на Мате несъмнено привлече много внимание, но Concept_One надхвърли всичко правено досега. С 305 км/ч макс. скорост, 2.8 сек. до 100 км/ч и въртящ момент от 3700 Нм, концепцията на Мате има друга смазваща конкуренцията способност – пробег от 600 км с едно зареждане при тези супер спортни параметри.

Не сме виждали доказателство за този пробег, но колата е впечатляваща и в разработката и има българско участие – интериорът е изработен от българското тунинг студио Вилнер. Плановете бяха да бъдат изработени и продадени само 88 броя Concept_One.

Усилията на Римац очевидно дават плод – Concept_One беше на път да стане кола на сигурността на новите Formula E серии (преди очевидно BMW да плати достатъчно, за да вкара своите i3 и i8 там), а сега младата хърватска компания вече има на разположение първа порция инвестиционен капитал от 10 милиона Евро.

Те идват от три основни инвеститора, първи от които е Франк Канайет Йепес, придобил 3% от акциите на компанията през февруари 2014. С интереса на други големи инвеститори през годината Йепес удвоява своята инвестиция до 6% дял. Натрупал пари от петролен бизнес, сега Йепес се насочва и към алтернативи. Франк е инвеститор и във FIA Formula E сериите.

Вторият инвеститор е Тек Чонг Ям с компанията си Integrated Asset Management Asia Limited - IAMAL, която наскоро купи мажоритарен дял във Forbes и сега притежава 2% дял в Rimac Automobili.

Най-големият инвеститор преди затваряне на този инвестиционен кръг е активната в електромобилния сектор в Китай China Dynamics, която придобива 10% от акциите на оценяваната на 70 милиона Евро Rimac Automobili.

Така, след като основа компанията в своя гараж през 2009, Мате Римац успя за много кратко време да направи супер спортен електромобил и да привлече инвестиционен капитал за бъдещо развитие. Пожелаваме му успех, както и на всички подобни начинания в България, като това на вече тръгналата по този път А1 от Исперих.

Източник: Rimac Automobili

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари