Над 800 км с едно зареждане – нов рекорд за словенската електро Mazda

Електромобили
В този блог: Mazda 7 на ток измина 826 км с едно зареждане!

Това е точното разстояние пропътувано с Metron 7 – Mazda 5 миниван превърнат в електромобил от словенския електромобилен спец Андрей Печяк и неговия екип...


Предишният рекорд от 730 км прихванахме през октомври 2014, когато с четирима на борда колата измина 730 км с едно зареждане. Сега, по време на WAVE Trophy 2015, екипът е стигнал от Берлин до Карлсруе на разстояние от 826 км с едно едно зареждане при средна скорост 72 км/ч.

Как са успели?

С много батерии. В Metron 7 има голяма 86 кВтч батерия (колкото на Tesla Model S) и една допълнителна с капацитет 22 кВтч, за общо 108 кВтч. Според екипа, стойността им е над €45,000.

Но не е само голямата батерия. И тази на Model S е като основната на Metron 7, но словенците са изстискали всяка капка ефективност от своята система, за да постигнат този супер пробег. Това изстискване означава и че няма такива глезотии като ускорение за 3-4 сек до 100 км/ч.

elektricheski-mazda-5-metron-7-probeg-nad-800-kilometra-s-edno-zarezhdane

На Supercharger станция с мощност до 135 кВт Tesla Model S се зарежда догоре за 70 минути. Metron 7 има CCS контакт за зареждане с мощност до 80 кВт и времето за "пълно-празно" вероятно е по-скоро към два часа. Отделно електро маздата има и 10 кВт AC зарядно, за по-малки устройства.

Електромоторът на Metron 7 с максимална мощност 65 кВт в на словенската Letrika. С този електромотор максималната скорост е 178 км/ч. Letrika е също така производителят на задвижващата система на Рено Туизи.

Ето така се правят над 800 км с електромобил: с голяма батерия, по-скромен откъм мощност мотор и много ефикасна система. Доказано възможно – с поевтиняване на батериите ще става и все по-разпространено.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения