Анкета на NewMotion показва мотивите на хората в Европа да карат електромобил

Електромобили

В този блог: Анкета на най-големия доставчик на интелигентни решения за зареждане в Европа показва профил на средностатистическия притежател на електромобил в Европа.

Най-големият доставчик на интелигентни решения за зареждане в Европа, NewMotion публикува интересна статистика от първата си годишна анкета направенa измежду собствениците на електромобили в различни страни от Европа.

През 2016 г. броят на електромобилите в движение се е увеличил до 1% от броя на всички автомобили в редица от големите европейски държави като Холандия, Франция, Англия, Дания и Норвегия, a в края на 2016 г. общият брой на електромобилите в световен мащаб е бил около 2 милиона - над 100 пъти повече в сравнение с 2010 г.

В направената от NewMotion анкета над 5,000 от техните потребители са споделили своите причини и мотивация да се сдобият с електромобил и положителните промени, които изпитват в живота си след това.

Та как точно изглежда средностатистическият собственик на електромобил през 2017?

Анкетата показва, че 82% от каращите електромобил в Европа са мъже, като същият този процент от тях са на възраст над 41 години. 92% от анкетираните са били или женени или със сериозна връзка, а 94% от всички анкетирани споделят, че съжителстват с поне още двама души.

Над 57% от запитаните използват електромобила си, за да пътуват с него до работа, а над 25% от хората казват, че месечните им разходи за енергия и поддръжка на колата са спаднали с 60% откакто имат електрическа кола.

Близо 50% от анкетираните са споделили, че новото возило ги кара да са по-внимателни и да карат така, че да използват енерията на колата максимално ефективно.

В допълнение към това анкетата показва още, че над 60% от запитаните правят и други постъпки в посока по-чист живот, като рециклират отпадъците си, а 40% използват соларни панели в жилищата си. 22% от запитаните дори стигат до там, че събират и дъждовна вода.

Резултатите от анкетата показват също и че общата цена за притежаването на електромобил в сравнение със стандартна кола е по-ниска.

Електромобилите все още са значително по-скъпи и трябва да се отделят и пари за зареждане, но като се тегли чертата в дългосрочен план електрическата кола излиза по-изгодна, заради редица привилегии като по-ниски данъци, ниска цена на зареждане, безплатен паркинг, достъп до правителствени субсидии и други.

Сравнение между Nissan Leaf и Nissan Pulsar за един и същи пробег в рамките на една година показва, че разходите при електрическата кола са били с £500 по-малко.

На въпроса какво ново биха искали да видят в електромобилния свят през следващите няколко години средно 7 от 10 запитани са отговорили, че биха искали да бъде създаден сайт тип Airbnb за електромобили, в който хората да могат да предлагат своите електромобили под наем на съседи или други хора.

Средно 6 на всеки 10 пък желаят да видят автоматични зарядни станции с дисплей, на който да се вижда информация за това колко енергия използват и колко разстояние ще измине колата им след като бъде заредена.

Редица правителства насърчават хората да си купят електромобил по различни начини като в Англия например всеки, който си купи ел. кола, която отговаря на изискванията на правитеслтвото, може да ползва субсидия до 35%.

Във Франция също има подобна практика, като максималната сума, която може да вземеш обратно под формата на бонуси от покупката на електромобил е €10,000. В Германия сумата за електромобил е €4,000, а за хибридна кола €3,000.

Компанията NewMotion се намира в Холандия и е една от първите в Европа започнали с производството на зарядни станции и вече има мрежа от над 30,000 свързани зареждачки и над 80,000 регистрирани потребители в цяла Европа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари